Societat

societat

Albons, Juià i Vilablareix encapçalen el llistat dels pobles que més recollida selectiva fan

Albons, Juià i Vilablareix són els municipis de tot Catalunya que més recollida selectiva de residus van dur a terme durant el 2023. Així ho ha exposat aquest matí el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire Soler, que ha presentat els resultats del balanç de la gestió dels residus municipals del 2023 a la seu del Consell Comarcal de La Selva, a Santa Coloma de Farners. En concret, Albons lidera la llista del sistema "porta a porta" amb un 93,9%, per davant de Juià (92,4%) i Vilablareix (92,2%). 

Per contra, del llistat de municipis que menys recollida selectiva van realitzar durant l'any passat, també trobem dues localitats gironines. Una d'elles és Maçanet de la Selva, amb un 18,4% i que es troba en la tercera posició de tot el territori català (la superen Cabrera d'Anoia amb un 13,5% i Fígols amb un 10%). L'altre municipi és Selva de Mar, que ocupa la cinquena posició amb un 20%. 

Pel que fa a les comarques gironines que més reciclen, la llista l'encapçala el Pla de l'Estany (56%) seguit del Gironès (54,9%), la Garrotxa (54,2%), el Baix Empordà (51,5%), el Ripollès (48,2%), la Selva (47,6%) i, per últim, l'Alt Empordà (44,4%). En aquest punt, destaca especialment el Pla de l’Estany i la Selva com les comarques de tot Catalunya que més han crescut durant el 2023. En concret, la primera ho ha fet amb un 14,02% i la segona un 9,38% respecte l'any 2022. En aquest sentit, Peraire ha volgut destacar la “bona feina” que s’ha fet al territori gironí per la millora de les dades de recollida selectiva.

En relació a la llicència mediambiental de l’abocador de Solius, el director de l’ARC ha explicat durant la roda de premsa que esperen que cap a finals d'aquest any tenir la llicència mediambiental per a la planta. “Ara mateix no hi ha novetats, però sabeu que es tracta d’un tema sensible i que nosaltres hem abordat amb els ajuntaments. Vam poder resoldre el tema de l’abocador i ara estem fent tot el suport i acompanyament per la transparència a l’hora de saber què es fa amb els residus de Solius, a més de seguir els tràmits per tenir resposta de la llicència”, ha assenyalat Peraire.

Catalunya compleix l’objectiu fixat

A nivell català, el 2023 es va tancar amb un 14% menys respecte el 2010, un punt més del que marca la llei estatal. A més, des de l’ARC destaquen que la baixada s’ha “consolidat” en època de creixement econòmic, un fet que consideren “molt rellevant i que parla molt bé de la ciutadania”. Ara bé, en matèria de reciclatge encara s’està “lluny” del que marca la normativa europea, que fixa pel 2025 arribar al 55%. La realitat és que Catalunya està al 40% i, si no hi ha una “millora molt substancial” no s’hi arribarà. Un dels elements “clau” per poder millorar les xifres de recollida selectiva i reciclatge és la implicació de les grans ciutats catalanes. I és que les dades revelen que les 23 localitats amb més de 50.000 habitants i en les que hi viu el 53% de la població, la mitjana de recollida selectiva no arriba al 39%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.