Societat

societat

Els Jesuïtes registren 145 denúncies d’abusos sexuals a menors des de l’any 1948

La companyia demana perdó i les víctimes lamenten a la porta que no els deixin entrar i que no els hagin tingut en compta

Els Jesuïtes de Catalunya han registrat un total de 145 denúncies per abusos sexuals a menors des de l’any 1948, encara que en la majoria de casos no hi ha recorregut penal per prescripció del delicte o mort de l’agressor.

En una roda de premsa aquest dijous a Barcelona per presentar l’informe sobre violència sexual en la Companyia, que ha comptat amb la col·laboració del bufet d’advocats Roca Junyent, el delegat i portaveu de l’ordre religiosa a Catalunya, Pau Vidal, ha fet públic el nom complet de 14 agressors sexuals, molts dels quals ja s’han donat a conèixer a través dels mitjans de comunicació.

“Reconeixem que la situació va fallar i no vam protegir els menors, no vam escoltar les víctimes, els mecanismes no existien, i si existien, no van actuar”, ha lamentat Vidal, que també ha afegit que portaran davant de la Fiscalia sis casos comptabilitzats, els que sostenen que encara no han prescrit.

Les denúncies registrades en tots aquests canys corresponen a 29 religiosos i 15 laics. Sis dels casos encara no haurien prescrit encara.

Durant la presentació de l’informe, un petit grup de víctimes s’han trobat a les portes de la seu, on s’ha presentat l’informe, per dir que no se’ls ha tingut en compte i creuen que és un “numeret”. Els Jesuïtes han demanat “perdó” i asseguren que s’han volgut apropar a les víctimes i que assumeixen la “responsabilitat moral per reparar-les”.

Segons ha recollit EFE, les víctimes que s’han concentrat a la porta han repartit octavetes i s’han queixat que, malgrat que ho havien sol·licitat, l’ordre religiosa els ha denegat la possibilitat d’assistir-hi.

El grup de víctimes d’abusos sexuals ha intentat entrar a la seu de la Companyia, al carrer Roger de Llúria, tot i que responsables de l’ordre religiosa els han insistit que era una trobada únicament per a periodistes, i els han emplaçat a buscar altre dia per reunir-se.

Els afectats han criticat que la companyia hagi organitzat un informe sense comptar amb elles, i els han acusat de demanar perdó de cara a la galeria.

A les octavetes repartides a la porta, les víctimes asseguren que els casos d’abusos sexuals perpetrats al si de la Companyia de Jesús “no són aïllats” i que l’ordre religiosa té “una responsabilitat addicional i el deure de col·laborar amb les víctimes”.

Abans de començar la roda de premsa, el superior provincial de la Companyia de Jesús, Enric Puiggròs, ha manifestat que des de l’ordre religiosa han emplaçat les víctimes a un trobada en els propers dies, ja que mereixen “un diàleg específic”.

“Aquesta és una roda de premsa dirigida a la premsa especialitzada que sou aquí”, s’ha justificat.

L’acció es produeix la mateixa setmana que el Parlament hagi desestimat la petició de les víctimes de l’església que sol·licitaven que es derogués la decisió de la mesa de concedir la medalla d’or a Montserrat. Entre els signants hi havia Enric Soler i Miguel Hurtado, que han lamentat la decisió en una compareixença al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Paneque defensa el paper “clau” de les dessalinitzadores

EL PRAT DE LLOBREGAT
INFRAESTRUCTURES

Inversió de 9,5 milions en manteniment de carreteres de L’Estat a Tarragona

Tarragona
SOCIETAT

El Punt Lila als espais públics s’expandeix a més municipis de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Arxiu Històric de l’Escala ha rebut una donació de la família del fotògraf Josep Esquirol

L’ESCALA
Medi ambient

El nou servei de recollida de residus al Berguedà, en marxa el primer trimestre de 2025

Berga
ÀSIA

Almenys tres morts i més de 80 ferits pel pas del tifó Shanshan al Japó

BARCELONA
turisme

Els hotels catalans van registrar 8,2 milions de pernoctacions aquest juliol

Barcelona
Infraestructures i serveis

Puente assegura que les obres de la Sagrera ja han assolit el 72% d’execució

Barcelona
Societat

La fiscalia demana a Mossos i DGAIA si hi ha hagut menors desprotegits al polèmic taller de Granollers

Granollers