Societat

L’empatia estova la raó freda

Una allau de solidaritat fa reconsiderar la decisió de traslladar a Barcelona un pacient convalescent d’un accident laboral molt greu

La família, d’Arbúcies, el visita diàriament al sociosanitari de Salt i veia insostenible fer-ho si la mútua privada l’allunyava més de casa

Una allau d’empatia solidària ha estovat aquesta setmana la rigidesa de la raó de la llei. Les xarxes socials, la ràdio i la solidaritat d’un poble, Arbúcies, han portat el sentit comú a una situació que ja és prou complicada per si mateixa per a una família a la qual la fermesa administrativa d’una empresa privada els ho enrevessava tot fins al bloqueig. La vida ja els és molt dolorosa des de l’11 d’abril.

Aquest dia, un paleta d’Arbúcies, en Carles, va tenir un accident laboral que inicialment el va deixar en una situació radicalment crítica. La Blanca, la seva dona, va rebre la trucada que li va transformar la vida a la tarda. Li van explicar que portaven en Carles cap al Trueta amb helicòpter i que el seu estat era extrem.

Des d’aquell maleït dia han passat tres mesos. El primer, en Carles va passar-lo a l’UCI, per ser traspassat posteriorment a la planta de semicrítics. En aquest període va sortir del coma profund. Ara la família espera que reconnecti. Viu en un estat vegetatiu i, segons manifesta la mateixa família, el futur no sembla gaire esperançador. Finalment, el van traslladar al centre sociosanitari La República, al Santa Caterina de Salt; encara hi és.

La vida continua i la família s’ha adaptat. La Blanca i els seus dos fills –en Ricard, de 12 anys, i la Martina, de nou– visiten en Carles sempre que poden aferrant-se a l’esperança que els queda. La Blanca s’ha reorganitzat la vida afegint a la logística familiar l’administració de l’empresa que gestionava en Carles. Però quan la situació era delicadíssima va arribar la notícia que la va empitjorar. La mútua laboral de l’accidentat havia decidit que el traslladarien a Barcelona. Ara que començaven a tenir encaixats els detalls de la nova vida arribava la decisió que ho feia insostenible.

La Blanca, desesperada, ho va fer públic. En una carta a El contenidor, de RAC1, detallava la situació. Portar en Carles a Barcelona ho enrevessava tot, l’economia familiar, les visites continuades. “Les hores no donen. Els meus fills són molt valents, però em necessiten”, exposava. La reacció solidària va ser una allau i l’Ajuntament d’Arbúcies ja preparava una moció per reclamar més empatia a la mútua. La resposta anònima va ser tan gran que MC Mutual va frenar el trasllat. La Blanca ho agraeix. “Mai podrem retornar-vos el favor. Gràcies a tothom! L’amor, la solidaritat i l’empatia mouen muntanyes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia