Societat

SOCIETAT

El festival Mar d’Estiu de Pineda i Santa Susanna no obté el permís per fer-se a La Llàntia

Territori denega altre cop l’autorització en base a la contaminació acústica denunciada pels veïns i a l’incompliment de diferents normatives

Retreu als promotors que iniciessin els tràmits amb el temps molt just i els dona cinc dies naturals per desmuntar

Per segon cop consecutiu i amb el mateix argumentari. La Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, del Departament de Territori ha informat avui que denega el permís per a la celebració del festival de música Mar d’Estiu entre les poblacions de Pineda de Mar i Santa Susanna. L’esdeveniment, hereu de l’Arts d’Estiu que es va suspendre l’any passat, havia de començar el proper tres d’agost en els terrenys de La Llàntia, a tocar de la platja, en el límit dels dos municipis un espai que es troba en zona de servitud de protecció del domini públic maritimoterrestre.

Des del Departament s’explica que els promotors del festival, Paralelos Musicales SL, van presentar la sol·licitud d’autorització d’ocupació del domini públic maritimoterrestre al terme municipal de Santa Susanna el 13 de maig de 2024 “amb un temps manifestament insuficient per poder iniciar una via de diàleg i col·laboració que permetés evitar perjudicis per a totes les parts després d’haver denegat el permís l’any passat.”El festival l’integraven 12 concerts que s’allargaven fins al 18 d’agost en el mateix indret. “El projecte va ser sotmès el 31 de maig de 2024 a un període d’informació pública de 20 dies, i va rebre un total de 66 al·legacions per part de la ciutadania, contraris a la celebració del Festival. Les al·legacions fetes assenyalaven majoritàriament a la contaminació acústica”, apunten des de Territori. Aquestes al·legacions en gran part provenen dels veïns i veïnes de la zona de Bellamar, que ja van denunciar l’any passat les molèsties que els hi van ocasionar els espectacles, en especial la zona del village on es mantenia la música fins a altes hores de la matinada un cop acabats els concerts. Els veïns mantenen també aquest any que “aquesta exposició perllongada al soroll està perjudicant la seva salut i limitant els seus drets, en provocar una greu alteració del ritme son-vigília i, per tant, de la seva qualitat de vida”.

D’altra banda, els responsables del festival havien començat feia dies el muntatge de les estructures a la zona de la Llàntia. Unes estructures que s’hauran de començar a treure en breu atès que, segons ha pogut saber aquest diari, els promotors han estat requerits a desmuntar-les de forma immediata. En concret, cinc dies natuurals.

Tràmits que no s’han fet

El Departament de Territori informa que la instrucció d’aquest expedient ha comportat la petició de diversos informes, incloent els emesos pel Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Segons destaca, aquest informe supedita els permisos a que els ajuntaments, Pineda i Santa Susanna haguessin tramitat els corresponents decrets d’exempció dels límits de la contaminació acústica. Un tràmit que no els consta que s’hagi fet. Tot i això, recorda que la llei estableix que una suspensió provisional dels objectius de qualitat acústica en una mateixa zona només es pot allargar 10-11 dies. -“El programa presentat pel Festival Arts d’Estiu supera, per si sòl, el màxim de dies en que es pot decretar una suspensió provisional dels objectius de qualitat acústica”, assenyala

“El promotor, tot i estar advertit des de l’edició passada, va realitzat la sol·licitud del permís de forma totalment extemporània i sense tenir en compte el termini de 4 mesos per a notificar la resolució expressa, a comptar de la data d’entrada de la sol·licitud en el registre de l’òrgan competent per a la tramitació, d’acord amb l’article 17.3 de la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de Protecció i Ordenació del Litoral”, conclouen des del Departament de Territori.

L’expedient, a més, interpreta que hi ha altres espais als dos municipis on poder celebrar el festival “que no molestin els veïns” i considera que l’esdeveniment “no presta un servei necessari o convenient per a l’ús del domini públic marítimterrestre”.

Un acord a dos

El festival Mars d’Estiu, organitzat per la promotora The Project es va presentar el mes de març com a solució consensuada entre els dos Ajuntaments perquè no es perdés un referent dels festivals d’estiu a la zona nord del Maresme. El cartell comptava amb els artistes Ojete Calor ,Luz Casal, Ara Malikian, Sopa de Cabra, Los Secretos, Malú, Sergio Dalma, Juan Magán, Antoñito Molina, God Save The Queen i Rozalén. I també un doble concert de Mushkaa i The Tyets.

L’espai triat és el terreny conegut com la Llàntia, del qual el festival ocupava 12.400 metres quadrats entre l’escenari i l’espai pel village. Durant la presentació els promotors van assegurar que s’havia après dels errors passats i que es prendrien totes les mesures per conciliar l’oci i el descans dels veïns. De fet es va reduir el nombre d’espectacles en relació a anys anteriors i es va acotar l’hora de finalització dels concerts fins a les 11 de la nit i el village només funcionaria de sis a nou del vespre.

La suspensió l’any passat de l’Arts d’Estiu va obligar als promotors a retornar les entrades dels concerts i a reubicar alguns dels artistes en altres festivals propers.

Primeres reaccions

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, s’ha mostrat dolgut per la decisió de Territori de no concedir el permís per fer el festival Mar d’Estiu. “L’expedient no té en compte totes les mesures que s’han pres aquest any per evitar les molèsties de soroll als veïns, com ara l’horari més restringit dels concerts que acabaven a dos quarts de dotze de la nit”, explica i afegeix que els arguments utilitzats pel departament “només es fixen en les mancances que es van donar en altres edicions”. Campolier, que s’ha reunit aquest matí amb el seu homòleg de Pineda, Xavier Amor per decidir els passos a seguir, assegura que l’Ajuntament de Santa Susanna presentarà al·legacions contra la resolució. L’alcalde, però, admet que el marge de temps és molt curt i ja dona per perdut que el festival es pugui fer a la platja. De fet, Campolier lamenta que una decisió com la que ha pres Territori pugui condicionar la celebració de futurs esdeveniments a la pastilla de La Llàntia. Tot i això, l’alcalde reconeix com una errada que els promotors del Mar d’Estiu entressin la documentació pertinent “amb un marge tan curt de temps”.

Parlen els veïns

“A nosaltres el festival no ens molesta. Ens molesta que s’hagi volgut fer saltant-se la normativa i sense resoldre les mancances detectades l’any passat i que el van fer suspendre”. Els veïns del barri de Bellamar de Pineda que s’oposen a la celebració del Mar d’Estiu a la platja afirmen que la denegació del permís de Territori “se sustenta sobretot en la manca absoluta de compliment de les diferents normatives. Les nostres al·legacions com a veïns son complementàries”. Els veïns destaquen que en cap cas la platja és l’únic lloc possible on fer el festival, “però les altres alternatives no s’han tingut en compte perquè hi havia l’obsessió de fer-ho aquí”. Lamenten que no hi hagi hagut voluntat per part dels Ajuntaments de trobar una solució consensuada i critiquen que se’ls consideri culpables d’una probable nova suspensió de l’esdeveniment. “Si se suspèn és perquè l’administració competent ha entès que no s’han fet bé les coses i no s’ha complert amb la llei”, afirmen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Víctor Català i el ball del drac

L’Escala
Josep Maria Contel
Taller d’Història de Gràcia. Comissió del Nomenclàtor de Gràcia

“Volem recuperar topònims i part de la història de Gràcia”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

Alfons XIII, el repressor

Medi Ambient

Troben a Begues un rar exemplar de papallona en un parc metropolità

Begues
economia

La icònica pastisseria Danés d’Arenys de Mar tanca, però continuarà fent coquetes

arenys de mar
amèrica del sud

El Suprem del Brasil ordena suspendre la xarxa social X en el país

barcelona
SERVEIS

Tona invertirà més d’un milió d’euros en renovar la xarxa d’aigua potable

TOna
SOCIETAT

Agramunt inaugura una escultura dedicada al torró, el dolç que l’identifica

Agramunt
SERVEIS

Les millores en el servei de bus urbà de La Roca s’aplicaran al setembre

La Roca del Vallès