Societat

arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

La cinquena excavació al jaciment protohistòric de l’Antic d’Amposta s’ha acabat aquesta setmana amb noves i rellevants descobertes. La primera és una gran plataforma empedrada a la part més alta del recinte, una terrassa situada a 170 metres sobre el nivell del mar, construïda a la primera edat del ferro (segles VII-VI abans de l’era actual). Els investigadors creuen que també va funcionar en la segona edat del ferro i en època ibera com a espai social o ritual. L’equip ha identificat la plataforma de 150 metres quadrats que està delimitada en alguns punts per grans blocs de pedra en vertical. La troballa referma “el paper del turó de l’Antic com a marcador simbòlic en el paisatge i com a punt estratègic de control visual del territori”.

Segons Samuel Sardà, codirector de la campanya d’excavació, també s’han dedicat molts esforços a excavar part de les fortificacions que es van resseguir l’any passat per tenir dades i detalls de com era la muralla i quins elements de parament murari tenia. La muralla del recinte, de més de quaranta metres al sector 3000, ha estat justament un dels objectius de la campanya. Sobretot al flanc nord, “que requeria més protecció”, s’han trobat murs d’entre dos i quatre metres d’amplada i es creu que va arribar a tenir també una altura de més de tres metres.

A la cara interna de la muralla també s’ha començat a conèixer les estructures del que hauria sigut la primera terrassa d’habitatges, el primer barri, uns recintes adossats a la cara interna de la fortificació i un carrer o espai de circulació.

Aquestes troballes proporcionen nous coneixements sobre la importància estratègica i sociopolítica de l’assentament. Es treballa amb la hipòtesi que la construcció inicial de la muralla podria correspondre al mateix projecte d’edificació del poblat ibèric d’uns 2.000 metres quadrats.

Preparant l’any vinent

De cara a la pròxima campanya està previst treballar en el sector 2000, el barri de pescadors, i continuar avançant amb les excavacions de la muralla. Al barri de pescadors hi ha dos dels sis àmbits excavats i enguany només s’han fet tasques per recollir mostres en dues llars de foc. El grup preveu tornar a completar l’excavació dels àmbits que han quedat pendents aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’habitatge i el sou retarda als 29,8 anys l’emancipació juvenil

barcelona
medi ambient

Denuncien tres barques per fondejar a les zones de bany de dues cales

palamós

El Prat aprova un pla per reforçar la Formació Professional

El Prat de Llobregat
economia

La Molina inaugura una de les pistes de pàdel més altes d’Europa

la molina
Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra