Societat

societat

Can Ruti tracta més de 60 pacients amb Parkinson o tremolor amb un sistema pioner d’estimulació cerebral remota

El centre lidera aquesta teràpia a l’estat espanyol i preveu ampliar el nombre d’usuaris els propers mesos

L’Hospital Germans Trias de Badalona s’ha consolidat com a centre referent a l’Estat espanyol i a Europa en poder controlar, de forma remota, els símptomes que pateixen pacients amb malalties causades per trastorns del moviment com el Parkinson o la tremolor essencial. Fa més de dos anys que van començar a usar un dispositiu que, connectat a internet, permet controlar aquests símptomes a distància, sense necessitat que el pacient hagi de desplaçar-se a la consulta de l’hospital. En aquest sentit, l’especialista visita el malalt de forma telemàtica i durant aquesta sessió, en pocs minuts, el professional pauta i ajusta la intensitat i la freqüència dels corrents elèctrics que s’envien a uns elèctrodes que professionals del Servei de Neurocirurgia han implantat prèviament al cervell del pacient per al control d’aquests símptomes. La tecnologia de neuromodulació remota, anomenada NeuroSphere, s’ha fet servir en més de 60 pacients al centre, d’edats diverses i alguns connectats des de països molt llunyans. Aquesta xifra només és comparable a la registrada a hospitals d’Estats Units i que el Germans Trias preveu augmentar fins els 80 durant aquest any. Fins ara, la satisfacció és la tònica dominant entre els pacients i els professionals que l’han feta servir: “Ens ajuda a tenir millors resultats amb la teràpia, a estar més segurs que el pacient està bé i ens dona molta confiança que puguem connectar amb ell en un moment de necessitat”, resumeix Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment del Germans Trias.

Menys desplaçaments i una atenció més ràpida, fàcil i segura

Des de fa més de 15 anys i fins 2022, el Germans Trias aplicava aquest tractament de neuromodulació fent venir el pacient a la consulta, en tant que la connexió amb el dispositiu del pacient per Bluetooth era l’única que permetia ajustar els corrents elèctrics enviats als elèctrodes que té implantats. Tot plegat, suposava una dificultat per a més d’un terç dels seus pacients, que resideixen fora de l’àrea de referència de l’Hospital, a la Catalunya Central o la demarcació de Girona.

Ara, aquest nou sistema, triplement encriptat per garantir-ne la confidencialitat i seguretat, permet que el pacient sigui visitat rutinàriament des de casa seva, i de forma immediata. A més, ja sense que cap familiar o cuidador l’acompanyi enlloc, com passa en les visites presencials, quan sovint són necessaris en tractar-se de pacients afectats per trastorns del moviment. Així, el professional –que optimitza el temps dedicat a cada pacient- fa servir una tauleta per veure com es troba i, si cal, ajustar els paràmetres del corrent elèctric per corregir l’activitat del cervell i tractar aquests trastorns del moviment. “Ho fem com si corregíssim una pauta de medicació, però a distància, i sovint veiem millores durant la mateixa consulta telemàtica”, diu Ramiro Álvarez.

En aquest sentit, el grau d’immediatesa d’aquesta millora depèn, en bona mesura, del tipus de símptoma que causen aquestes malalties: la tremolor, els moviments anòmals provocats per un trastorn del moviment conegut com distonia, o la bradicinèsia i rigidesa pròpia de la malaltia del Parkinson i que comporta fer més lentament del normal moviments rutinaris, com caminar, escriure o aixecar-se d’una cadira. A tall d’exemple, pacients amb elevat tremolor poden millorar pràcticament de forma immediata, just després d’ajustar el corrent, mentre que la lentitud de moviment necessita d’hores per a ser corregida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Nova zona d’aparcament amb 60 places gratuïtes properes al centre

palafrugell
LLORET DE MAR

La Policia Local comissa uns 500 articles falsificats d’una botiga

LLORET DE MAR
BANYOLES

Alfons Martinell rep el Premi Internacional CGLU-Ciudad de México

BANYOLES
serveis

L’aigua de la mina del barri Fortuny anirà a la xarxa de Reus

reus
societat

Desactiven la Fase d’Emergència per nits tòrrides del Pla Calor i es manté activa la fase d’Alerta

Barcelona

El vas principal de l’abocador de Coll Cardús comença a segellar-se

VACARISSES
GIRONA

La Policia destina tres agents més a tasques de carrer gràcies a un nou dispositiu mòbil

GIRONA
Medi ambient

Barcelona respira l’aire més net dels últims 25 anys, però lluny dels límits de 2030

Barcelona
societat

Can Ruti tracta més de 60 pacients amb Parkinson o tremolor amb un sistema pioner d’estimulació cerebral remota

Badalona