Societat

societat

L’Escala homenatja el treball del fotògraf Jacques Léonard

L’exposició Romís (dones en llengua romaní), que encara es pot veure a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala, tancarà el pròxim 25 d’agost. I ho farà amb èxit de visitants, el que és un homenatge que des del museu i l’arxiu s’ha fet al fotògraf Jacques Léonard. Aquesta exposició, que s’ha pogut veure en altres indrets, va ser una iniciativa dels germans Léonard, Santi i Àlex, que van decidir homenatjar la dona gitana a través d’una acurada selecció de fotografies del seu pare.

A l’Escala, però, aquest homenatge té moltes cares. La directora del museu i de l’arxiu, Lurdes Boix, explica que Léonard és una figura cabdal perquè són els dipositaris del seu fons fotogràfic. Però, a més, perquè del treball d’investigació d’aquest fons en sortirà aviat la publicació d’un llibre inèdit, Memòria Gitana. Les quatre ferradures enlaire. Un treball que el fotògraf va fer per encàrrec d’una editorial francesa, però que no va veure la llum.

“L’exposició Romís era, doncs, una oportunitat per mostrar el treball que va fer Léonard com a prèvia a la presentació del llibre”, explica Boix. Un treball fruit de la investigació que s’ha fet a l’arxiu de l’Escala i que permetrà recuperar una altra visió del mateix Léonard sobre la comunitat gitana. Aquest fotògraf, a diferència d’altres que també la van documentar, en casar-se amb una gitana va tenir el privilegi d’entrar a fons dins aquesta cultura tan mil·lenària com desconeguda pels paios i la societat en general. La mateixa mostra ja és una declaració d’amor dels fills de Léonard pel seu pare, però molt especialment a la dona gitana o romí. En el projecte de Jacques Léonard de documentar tots els aspectes de la cultura gitana, les dones adquireixen un especial protagonisme i les imatges reflecteixen la profunda admiració que els professava. El fet d’haver entrat a formar part de la comunitat gitana gràcies al casament amb Rosario Amaya li va permetre establir complicitats amb les dones retratades i moure’s i deambular amb la seva càmera per la seva privacitat i intimitat creant imatges que destil·len sinceritat i naturalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia