Societat

Societat

Ciutat Vella blinda fins el 2028 la prohibició de rutes de consum d’alcohol

El Districte de Ciutat Vella de Barcelona ha prorrogat per als propers quatre anys la normativa de prohibició de rutes alcohòliques organitzades entre establiments de concurrència pública i el decret de limitació de grups turístics als emplaçaments més concorreguts del districte. Es tracta d’una mesura per “donar la màxima cobertura jurídica a la regulació de les activitats que no volem a Ciutat Vella”, segons el regidor del districte, Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior.

Així, el districte manté la prohibició de rutes alcohòliques, en vigor des de 2012, en considerar-les incompatibles amb la convivència i el descans veïnal.

El nou decret entrarà en vigor a la finalització de l’anterior normativa i fins al 2028, i restringeix completament la promoció, l’organització i l’execució d’aquestes rutes en la franja horària de les onze de la nit a les set del matí.

El mateix document prohibeix la publicitat d’aquestes activitats per qualsevol mitjà i n’estableix multes immediates de fins a 900 euros tant als responsables o el personal que guia els grups, com a les empreses promotores de les activitats, o fins i tot als establiments col·laboradors que formen part de les rutes.

En virtut d’aquesta normativa, la Guàrdia Urbana ha multat els darrers anys a locals d’oci per fer campanyes de promoció del consum d’alcohol amb 408 denúncies el 2022, 586 el 2023 i 129 fins el juny passat.

Des de la Direcció de Turisme de l’Ajuntament també es treballa en col·laboració amb les plataformes digitals d’anuncis d’ofertes d’oci a la ciutat per evitar la promoció de rutes de consum d’alcohol entre establiments, un treball que enguany ha servit per retirar una cinquantena d’anuncis.

El decret, que es renovava anualment des de 2012, tenia vigència fins a l’octubre d’enguany i es prorrogarà ara per als propers quatre anys.

Pel que fa al decret de restriccions per la mobilitat de grups de vianants de visita guiada turística, es prorroga també fins a 2028. Aquesta limitació aplica des de març de 2023 per als grups acompanyats per un guia amb finalitats turístiques, que no poden superar les vint persones, i restringeix el nombre de grups a espais saturats, com places i carrers estrets del districte. El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús de radioguies per minimitzar l’impacte acústic.

La restricció, en vigor fins el mes vinent per un decret de continuïtat signat a l’estiu passat, es prorrogarà al setembre.

El text del nou decret 2024-28 manté l’actual regulació, i continua establint aforaments limitats de grups a la plaça de Sant Jaume (màxim 8 grups), la plaça Reial (8 grups), la plaça del Rei (5 grups), el fossar de les Moreres (3 grups a les vores), el passeig del Born (3 grups), la façana de Santa Maria del Mar (3 grups), la plaça del Pi (3 grups), la plaça de Sant Felip Neri (2 grups), la plaça d’Isidre Nonell (2 grups), el carrer de Salomó Ben Adret / Placeta Manuel Ribé i entorns (2 grups), la plaça de la Barceloneta (1 grup) i la façana del Palau de la Música a la plaça de Lluís Millet (1 grup).

Les activitats que no s’ajustin a la normativa es poden sancionar amb entre 1.500 i 3.000 euros per reincidència.

Des que es va posar en marxa la regulació, parelles d’agents cívics recorren els carrers del districte per informar els guies. S’ha detectat un alt índex de compliment de la normativa, del voltant del 97% dels grups. En aquest primer semestre de 2024, els agents cívics van poder visualitzar l’activitat de 3.828 grups turístics als principals punts, amb una mitjana de persones per grup de 13, i es va constatar l’incompliment de 114 grups, prop del 3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cues de gairebé 5 quilòmetres a l’AP 7 per l’accident d’un camió

LA JONQUERA
societat

Recorden la Núria, la cuinera morta per un reclús a Mas d’Enric, cinc mesos després

El Catllar

L’alcaldessa agraeix la paciència dels veïns per la falta d’aigua

EL PORT DE LA SELVA
Societat

Ciutat Vella blinda fins el 2028 la prohibició de rutes de consum d’alcohol

Barcelona
Societat

Mor l’historiador i arqueòleg mallorquí, Guillem Rosselló Bordoy

societat

El servei de dutxes socials i canvi de roba atén un 23,7% més d'usuaris

Manresa
medi ambient

Recorden la prohibició de banyar-se al Montseny per protegir els amfibis

Montseny
medi ambient

Els reusencs identifiquen fins a 102 espècies d’animals i plantes

reus

L’EMD aprova un Pla de Sanejament Financer fins el 2027

L’ESTARTIT