Societat

tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

La festa major de Gràcia, a Barcelona, ha començat avui amb els carrers engalanats després d’haver pogut esquivar el mal temps i, com és habitual, amb un nombre constant de visitants. Però ho ha fet de forma atípica, sense les activitats de cultura popular pel conflicte amb el Districte que no ha permès portar a terme activitats de foc i amb les colles al carrer en senyal de protesta. Les entitats van descartar ahir participar en cap acte dels que organitzen després de no poder desencallar el conflicte que mantenen la Coordinadora de Colles de Cultura i la Colla Vella de Diables, que han arrossegat en l’últim any i que va derivar en la decisió del Districte de no autoritzar la pirotècnia. Arran d’això, les altres entitats de la Coordinadora van decidir no participar. Si durant el pregó d’ahir a la nit hi va haver una xiulada justament per l’absència de les activitats de cultura popular, avui membres de les colles han escridassat els representants municipals en alguns moments del matí, com a la sortida de la missa de festa major.

La decisió ha deixat coixa la festa tot i que es mantenen algunes activitats que impliquen colles alienes al conflicte, com la jornada castellera de diumenge i la convidada dels gegants de Solsona.

Vuit entitats formen part actualment de la Federació Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG) després que La Vella decidís marxar-ne el gener. Ara bé, el conflicte ve de lluny, arranca a les festes de l’any passat. Segons exposa la Coordinadora en un comunicat, La Vella no va respectar un acord que havia modificat el recorregut de la tornada de l’ofici i va pujar cremant pirotècnica pel carrer Gran de Gràcia. Això va causar l’enuig de les altres colles, que van demanar algun tipus de sanció per “reparar el dany” per l’incompliment d’un mandat assembleari.

En les últimes setmanes s’havia intentar obrir un procés de mediació per solucionar el conflicte, però la Coordinadora denuncia que se la va “pressionar” amb els actes de la Festa Major. També veu el bloqueig dels permisos per als actes com una “mesura de xantatge per aconseguir una resolució forçada” quan ja faltaven poques hores per a l’inici de la celebració.

Davant aquesta situació, les colles de la Coordinadora han decidit sortir al carrer aquest avui, però com a protesta. “Era un conflicte entre colles que ha escalat a un conflicte polític i la resposta de les colles és una resposta política. L’únic poder que tenim és estar al carrer i això vol dir presentar-nos als nostres suposats actes i reclamar que la cultura popular és del barri”, ha explicat l’Àlex, president de la colla de diables Malèfica del Coll.

“Els carrers han fet els esforços per guarnir i que aquests actes siguin per al veïnat, però el Districte, amb les seves accions, ha convertit les festes en un festival gratuït”, ha lamentat la Liz, presidenta de la colla Diabòlica de Gràcia. Aquests membres de colles adverteixen que les festes s’acabin reduint així a uns “concerts gratuïts al carrer, amb barres mes o menys a preus populars” i també avisen que s’estan “gentrificant”.

Per la seva banda, la Pili, presidenta de la colla Gegantera de Gràcia, dona suport a les associacions de foc: “Som una coordinadora, estem totes juntes i volem seguir totes juntes. Si les colles de foc no poden sortir, nosaltres tampoc. Els donem tot el nostre suport”.

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, ha lamentat que no s’hagi arribat a un acord per tenir una festa major “amb normalitat” i ha opinat que l’edició d’enguany serà “descafeïnada”. “La cultura popular és una part fonamental per poder tenir unes festes com toca”, ha assegurat en declaracions a l’ACN.

Preguntada per l’afluència de gent als carrers en les primeres hores de la festivitat, López ha explicat que han començat “amb força”, amb més ambient del que esperaven. “A Lluís Vives encara estàvem tancats i ja teníem gent que volia visitar els guarnits”, ha indicat. En aquesta línia, ha recordat que l’any passat van patir per la massificació de visitants i ho ha atribuït a l’ús de les xarxes socials. “Els turistes són part del problema, però no són el problema essencial de la festa major”, ha agregat.

La presidenta de la fundació ha admès que Gràcia “no pot assumir tanta gent” i ha recordat que per aquest motiu han pres dues mesures: la “nit tranquil·la” del diumenge 18 d’agost, amb activitats “més veïnals” com ara sopars de germanor o cinema a la fresca; i el canvi de data del lliurament de premis del concurs de guarniment dels carrers, que s’endarrereix al dilluns 19 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA