Societat

La crònica

Les fotografies de les Festes d’Agost

Destaquen la gentada participant a les activitats i també la diversitat de públic

Hi ha moltes fotografies que podrien il·lustrar una crònica de les festes que pels volts del 15 d’agost se celebren en moltes poblacions. Hi ha fotografies majestàtiques, com la de l’Àliga entrant a l’església de Santa Maria de la Bisbal d’Empordà fins als peus de l’altar per dedicar el seu ball a la Verge Maria, o la Sardana de l’Alcalde d’Amer, que aquest any en feia 75 que s’havia recuperat; és una sardana única, que es balla sempre sense tancar el cercle. Però ens quedarem a Banyoles amb fotografies que poden semblar repetitives, rèpliques d’altres anys, el mateix àlbum de cada agost. Sí, però no.

La mainada fa bombolles de sabó en una de les propostes familiars de les festes d’agost de Banyoles. En feia ahir i en farà l’any vinent i en feien els pares de les criatures quan tenien la seva edat i ara canten i ballen, amb els fills a coll o al cotxet, a la diversió itinerant de La Dona del Sac. Els animadors infantils s’acompanyaven de The Click Box que recupera, damunt d’una bicicleta, l’essència del fotògraf ambulant, retratant la família en clau d’humor, amb uns bigotis de senyor noucentista o unes ulleres d’institutriu. I sempre se somriu a les fotografies, i més si són juganeres. “Seguim jugant, seguim vivint”, va dir, com si fos un coach emocional, una frase d’encoratjament vital, de positivisme naïf, un dels membres de La Dona del Sac a la placeta de la Font.

El regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, es va fixar en una altra fotografia. No va tenir temps de captar-la amb el mòbil perquè algú el devia entretenir però me l’explica. En la ballada de sardanes que el divendres al vespre es feia al paratge dels Desmais, a l’estany de Banyoles, es va fixar en el que defineix com una “escena representativa de les Festes d’Agost”. En una rotllana i entre dos homes d’uns noranta anys llargs, entremig de tots dos hi havia ballant una nena de sis anys. Noranta anys de diferència separaven els sardanistes de la menuda. “És bastant emblemàtic del que intenten ser aquestes festes d’agost”, assenyala Cuenca, que destaca tant la diversitat de la programació com els perfils dels participants, “d’edats molt diferents en activitats molt diferents”.

La ballada de sardanes als Desmais va coincidir amb l’espectacle de circ, amb un taller previ per a totes les edats, molt concorregut, a la Pesquera Santa Rosa. És la fotografia de la “gentada”. Explica el regidor de Cultura i Festes de Banyoles que en moltes de les activitats s’han vist “sobrepassats” respecte a les previsions. I aquest és un dels casos. Escollir aquest espai de l’estany va ser un encert i en aquest sentit les 300 cadires que havien preparat els organitzadors es van fer curtes. El regidor Cuenca xifra en més de 800 persones les que van assistir al xou Tartana de la companyia T rocos Lucos . La tradició i la cultura popular també ho és de masses. Així, la fotografia era espectacular si es guaitava, dijous a la tarda, el ball dels gegants, al final de la cercavila dels capgrossos, des del balcó de l’ajuntament. Fotos clàssiques, com els objectes rescatats de les golfes i a la venda a la Fira del Cop d’Ull, les de l’espetec del foc en una nit a punt de lluna plena amb el correfoc o fotos que exemplifiquen la diversitat musical amb els concerts programats a la plaça Major. Hi han passat la disbauxa de versions de l’Orquestra Maribel a la recuperació de la música tradicional mallorquina de les Pitxorines. Les festes, i les fotos, han de ser això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia