Societat

societat

Crítiques pel nou model de les travessies de natació de Roses

El nou model de les travessies de natació de Roses, que s’ha fet aquesta festa major, ha generat crítiques i malestar. Els grups a l’oposició de Som Roses i Lliures Roses consideren que aquest format “va en contra de l’esperit que tenia de festa familiar, participativa i popular” que ha imperat durant més de quatre dècades.

La travessa, que es va fer amb èxit durant la festa major i que ha arribat a la 87a edició, organitzada per l’Ajuntament i el Grup d’Esports Nàutics, tenia un únic format. El model que s’havia fet fins ara constava d’una travessa, oberta a tothom, en què participaven molts nedadors federats. Aquesta era, quant a esperit, més competitiva. Per això fa quatre dècades es va incorporar una segona d’específica per a la gent de Roses, la dels espigons. En aquesta cursa hi havia pòdium i a tots els participants els lliuraven un record commemoratiu. Amb el nou model, si bé aquesta segona ha desaparegut, sí que es manté un guardó per al primer rosinc que arriba a la meta.

La travessa de natació de Roses va ser una iniciativa d’Enric Badosa Martímort, que després de la Guerra Civil, a principis de la dècada dels anys cinquanta del segle passat, va recuperar-la. El seu fill, Enric Badosa, explica que el que s’ha fet ara, de fet, ha estat recuperar un format que ja s’havia fet i que es va deixar perquè no potenciava la participació dels rosincs. La proliferació de nedadors federats, segons Badosa, deslluïa en bona part el sentit de festa popular. “Per això, a la dècada dels anys noranta es van fer dues travesses, precisament per fer-ne una d’específica per a la gent de roses, perquè fos més familiar.” Bodosa, però, sí que vol agrair a l’alcalde, ja que no es va poder entregar durant l’acte el guardó al veí de Roses, que es fes un acte de lliurament a l’ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.