Societat

Societat

De la filatura a les aules

La transformació de l’antiga fàbrica Artèxtil de Sabadell en un campus de salut de la UAB avança per ser realitat l’any 2027

L’edifici, situat a la Gran Via, és propietat de l’Ajuntament des del 2018 i està catalogat com a bé cultural d’interès local

Aprofitar el patrimoni i donar-hi vida és una manera de preservar la memòria. Aquesta idea la tenen molt clara a Sabadell, ciutat plena d’edificis i elements patrimonials que recorden el passat tèxtil de la cocapital vallesana i que en molts casos han estat reconvertits i tenen una segona vida. “El patrimoni s’ha de poder revitalitzar. La millor manera que es conservi és que tingui un ús, que s’ompli de contingut i que, d’aquesta manera, sempre hi hagi algú que estigui vetllant per mantenir-lo”, afirma el director del Museu d’Història de Sabadell, Joan Comasòlivas. L’Artèxtil, la icònica fàbrica que es va tancar l’any 2007, s’afegirà a la llista d’espais rehabilitats després d’un camí no exempt de traves. Després de la presentació del projecte aquest estiu, s’inicia la darrera fase per a la transformació. Propietat municipal des de l’any 2018, quan la va adquirir per 2,3 milions, i bé cultural d’interès local, serà reformada a partir del 2026 per donar cabuda al nou Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut de la UAB el curs 2027/28. En un primer moment, hi haurà el grau d’infermeria i, més endavant, el de medicina. La UAB va ampliar el d’infermeria el curs 2022/23 amb 150 places noves, 75 de les quals estan destinades a seguir els estudis a la Unitat Docent Parc Taulí. A més de les aules, el projecte campus preveu espais destinats a la recerca i a viver d’empreses, i també una zona pensada per a la relació amb el barri i un possible espai de restauració. Amb aquest edifici, Sabadell es convertirà en el segon campus de la UAB, segons el rector, Javier Lafuente. Es posa en marxa gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma, el Parc Taulí –situat a uns minuts de l’antiga fàbrica, a la mateixa Gran Via– i la Fundació Fundit-Esdi. El novembre del 2022, el consistori ja va fer els primers passos per fer possible la rehabilitació. El ple va aprovar la cessió del dret de superfície de l’antiga fàbrica a favor de la UAB i per un període de 50 anys, per implementar-hi les activitats comunes de la universitat pública. A més, va decidir aportar quatre milions d’euros, dels 5,7 que es requereixen per tirar endavant el nou espai. Els 1,7 restants aniran a càrrec de la UAB.

De moment, les obres que s’han pogut veure a l’entorn de l’antiga fàbrica han estat per dos motius: l’asfaltatge de la cruïlla de Gran Via amb el carrer Quevedo per millorar l’espai públic i la mobilitat de l’accés principal a l’antiga fàbrica i els treballs per construir-hi pisos a la part del conjunt fabril que no s’havia protegit. Segons el calendari anunciat, les obres de rehabilitació començaran durant el primer semestre del 2026 i s’espera que estiguin enllestides l’any 2027. El projecte que tirarà endavant és el de l’UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona. Es van presentar al concurs d’idees un total de 28 projectes, però el jurat va apostar pel que considera una proposta funcional i de qualitat que encaixa amb l’entorn i prioritza aspectes relacionats amb la sostenibilitat i l’eficiència energètica. A més, com que es tracta d’un espai protegit, ha de tenir en compte aspectes per a la preservació del conjunt patrimonial, construït en diversos moments de la dècada dels quaranta del segle XX, promogut per l’empresari Josep Garcia-Planas, i pensat i executat per l’arquitecte Santiago Casulleras. És un exemple d’arquitectura racionalista de grans dimensions que donava cabuda a tot el procés de manufactura tèxtil. Un dels elements que destaquen del conjunt és la xemeneia de base quadrada i cos octogonal projectada per Arnau Izard i coronada amb el disseny del mateix Casulleras. És la més alta de la ciutat. Segons el projecte, dels 7.625 metres quadrats de superfície, 2.787 es destinaran a la unitat docent. El programa formatiu se situarà a la nau principal, mentre que el viver d’empreses i la recerca aniran a la torre annexa. Hi haurà una gran plaça interior. Pel que fa a les mesures d’eficiència i estalvi energètics, destaca la reutilització de tants elements de l’edifici com es pugui, com l’estructura o els murs ceràmics, i s’hi instal·laran panells fotovoltaics d’alt rendiment.

La història de l’Artèxtil està lligada al passat tèxtil recent de Sabadell. Coneguda popularment com a Cal Garcia, fent referència al seu propietari, es va convertir en una de les empreses llaneres més importants de l’Estat. L’empremta deixada per Garcia-Planas a la ciutat va més enllà de la fàbrica, ja que va ser el promotor de l’actual barri de Nostra Llar. Coneguda a la ciutat com “les cases de Cal Garcia”, es tracta d’una zona residencial inaugurada l’any 1955, amb 334 habitatges unifamiliars, dues escoles, un complex esportiu, diversos espais amb jardins i una església parroquial, ideat pel mateix arquitecte del conjunt fabril perquè acollís els treballadors de l’Artèxtil en ple creixement de Sabadell.

“El passat tèxtil es respira a la ciutat”
Així ho assegura el director del Museu d’Història abans d’explicar que no només es van construir fàbriques i despatxos sinó també altres equipaments com ara escoles durant l’etapa industrial. Aquest estiu, Sabadell ha aprovat en un ple extraordinari, amb els vots en contra de l’oposició, l’adquisició del Museu del Gas, al centre, per transformar el també conegut edifici en un museu del tèxtil en què es pugui resseguir la història de la ciutat amb documents, maquinària i mostres de les peces de roba que es feien a la ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia