Societat

societat

L’any 2023 es va evitar la mort per sobredosis en 146 casos a Catalunya

Un total de 201 persones van morir per aquesta causa el 2022, el 80% homes Redacció

L’any 2023 es va evitar la mort per sobredosis en 146 casos a Catalunya. Un total de 201 persones van morir per aquesta causa el 2022, l’últim any amb dades disponibles recollides en una informació de l’ACN. D’aquests, el 80% són homes. El 95% de les víctimes mostren un patró de policonsum amb la presència de múltiples substàncies, factors que incrementen el risc de reacció adversa i les conseqüències fatals. Les substàncies més freqüents trobades en les morts són la cocaïna (135 casos, el 67%), els hipnosedants (110, el 55%), l’alcohol (102, el 51%) i els opioides (90 casos, el 45%). S’ha produït un lleuger canvi de patró: baixen els opioides, el 2021 estaven en el 63,6% de les morts. Aquest dissabte 31 d’agost és el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi.

Per sexe, els homes representen el 80% (160) de les morts, amb una mitjana d’edat de 45,7 anys, i les dones, el 20% (41), amb una mitjana d’edat una mica més elevada, de 46,9 anys. Entre els homes s’observa una major prevalença de cocaïna (73,8% en els homes respecte al 41,5% de les dones), i entre les dones una major presència d’hipnosedants (70,7% respecte al 50,6%). Al llarg dels anys, també es constata un lleuger envelliment d’aquestes persones, ja que l’any 2022, gairebé el 40% de les persones mortes per sobredosi tenien més de 50 anys.

El 66% de les morts es van produir en un domicili, el que demostra que cal continuar educant en la prevenció i l’atenció de les sobredosis dirigida a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues.

A més, un nombre destacat de morts presentava patologies prèvies de base, com patologies cardiovasculars (hipertensió, ateromatosi coronària) i altres. El consum de substàncies psicoactives pot agreujar les patologies i pot contribuir a desencadenar conseqüències fatals. Les substàncies estimulants com la cocaïna són les que tenen major presència entre les morts causades per patologia agreujada pel consum de substàncies.

Des de l’any 2009, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als diferents serveis de la xarxa d’atenció a les addiccions: Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys, sales de consum supervisat de drogues, comunitats terapèutiques. A través del programa, els professionals, les persones que consumeixen drogues i els familiars o persones properes adquireixen els coneixements i recursos per prevenir, identificar i actuar davant d’una sobredosi.

En el cas de les sobredosis per opioides, l’administració de naloxona com a antídot per revertir-les i la formació en l’ús d’aquest fàrmac, així com la reanimació cardiopulmonar, són decisius per evitar les morts. Des dels inicis del programa l’any 2009 fins a l’any 2023, a Catalunya s’han format 15.638 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi i s’han distribuït un total de 16.180 vials de naloxona.

D’altra banda, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat i un centre residencial amb un espai de consum. L’any 2023 es van atendre més de 2.500 persones que van realitzar un total de 140.662 consums, i es va donar resposta a 146 sobredosis, evitant la mort. Cal destacar que cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais acaba en mort, és a dir que la mort per sobredosi és evitable si s’actua a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tanca el dispositiu d’acollida de temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida

Lleida

Diumenge comença la veda biològica de la sèpia a les badies de Pals i Roses

ROSES / PALS
Societat

Neixen una cinquantena de cries de tortuga careta a la platja de la Savinosa

Tarragona

L’Hospital Trueta registra la seva primera donació de cor en aturada controlada

GIRONA
societat

L’any 2023 es va evitar la mort per sobredosis en 146 casos a Catalunya

barcelona
Societat

La sequera marca la verema de l’Olivera de Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges
societat

Crida a donar sang per recuperar la davallada de reserves durant l’estiu

barcelona

Blanes dona suport a la creació d’un Parc Forestal Interactiu al nord de la GI-682

BLANES

El rector de la UdG vol que la xarxa de transport públic inclogui les necessitats dels universitaris

GIRONA