Societat

SOCIETAT

Reciclar els residus plàstics ortopèdics

En les cirurgies de pròtesi de maluc, genoll i espatlla es generen més de set quilograms de plàstics de mitjana. El màxim que es genera és de 7,6 kg en les cirurgies de genoll i el mínim de 6,9 kg, en les d’espatlla. És una de les principals conclusions d’un estudi del servei de cirurgia ortopèdica i traumatologia de l’Hospital del Mar. El treball, que s’ha publicat a International Orthopaedics, es basa en l’anàlisi d’una setantena d’operacions que es van fer en aquest hospital i al Centre Esperança l’any 2021. Segons el doctor Carlos Torrens, cap de la secció d’extremitat superior del servei de cirurgia ortopèdica i Traumatologia i autor de l’estudi, “hi ha marge per reduir aquestes xifres canviant parts no essencials de les eines que es fan servir en la cirurgia, sense que amb això es comprometi la seguretat i l’efectivitat dels procediments”.

Potencial per reciclar

El treball detalla que el 40% dels residus plàstics generats en aquestes cirurgies ortopèdiques majors es poden reciclar. De fet asseguren que el sector sociosanitari és responsable del 10% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle al món i ha incrementat l’ús de plàstics en un 15%, sobretot en material d’un sol ús. I es calcula que, entre el 20% i el 70% dels residus generats als hospitals, procedeixen dels quiròfans. Els responsables del treball han indicat que substituir aquests materials d’un sol ús per altres de reciclables permetria estalviar 160 kg d’emissions de CO2 cada 100 cirurgies. Això equival als gasos d’efecte hivernacle que emet un cotxe de motor de combustió en un recorregut de 600 km.

Decisions com utilitzar unes eines de plàstic o unes de metàl·liques, fer servir un abordatge o un altre o utilitzant ampolles de plàstic per irrigar l’àrea de la intervenció i no altres sistemes, poden suposar una important reducció dels residus no reciclables generats. En aquest últim cas, de més d’un quilogram.

També hi tenen una gran importància els llençols i altres materials similars que es fan servir durant la cirurgia. Suposen gairebé la meitat del pes dels residus que es generen durant la cirurgia. Fins i tot canviar l’empaquetatge del material quirúrgic per part de les empreses fabricants pot tenir impacte. El Dr. Torrens assenyala que “es tracta de conscienciar els equips, que entenguin que un petit canvi, un estalvi de pocs grams, té un impacte molt important sobre el medi ambient”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.