Societat

Comença l’enderroc de l’icònic restaurant Palomares de Vilassar de Mar

Aquest matí han desallotjat les tres persones que hi malvivien i n’ha començat la demolició

A l’octubre s’enllestirà i es naturalitzarà la zona

A primera hora d’avui dijous, un cop desallotjades les persones que l’ocupaven, han començat els treballs per enderrocar l’històric restaurant Palomares de Vilassar de Mar. L’edifici estava afectat per la llei de costes i, després d’anys de litigi amb l’estat, els concessionaris van cessar l’activitat el maig del 2023. Des de llavors, el Palomares, que havia estat punt de referència gastronòmic, social i esportiu del Maresme, ha patit una agonia en forma de destrosses, pintades i ocupacions que ja arriba a la seva fi. Malgrat els intents de l’Ajuntament per donar-li una segona vida en forma de museu o base nàutica, aviat serà història.

A primera hora del matí, la policia local, en coordinació amb els serveis socials de l’Ajuntament, ha desallotjat les tres persones que malvivien al local, amb evidents símptomes de degradació de feia mesos. “Era un cau de porcs”, explicava un dels agents mentre una empresa d’enderrocs començava a fer feina.

Al contrari del que es podria esperar, els treballs no han començat amb maquinària pesant per tirar-ho tot avall, sinó amb un sistema selectiu. Els primers treballs han anat encaminats a treure els vidres que encara no s’havien trencat, retirar les portes i buidar el local per tal que no pugui tornar a ser habitable. Un dels motius d’aquesta decisió és que part del sostre de la construcció conté amiant i, per tant, cal seguir un protocol molt estricte per retirar el fibrociment de forma controlada i segura.

Un cop tret l’amiant, l’enderroc es podrà accelerar i avançarà de forma encara més evident. La demolició completa de l’edifici està prevista per aquest mes d’octubre, quan començaran també, de manera consecutiva, els treballs de naturalització de l’espai on actualment hi ha el local. El projecte del ministeri de costes inclou la desaparició de tot l’aparcament que hi havia en aquesta zona (que ja s’ha fet efectiu amb motiu de les obres) i només quedarà una via de pas per a serveis d’uns tres metres que arribarà fins al Club Nàutic. La resta serà sauló i vegetació, tret de la zona on hi ha el Palomares, que inclou un desnivell molt important.

Una nova escullera

Segons el regidor de Platges de Vilassar de Mar, Adrià Saborit, aquesta diferència d’alçada se salvarà amb la construcció d’una escullera que, a la vegada, generarà un espai que l’Ajuntament podrà aprofitar, però encara no hi ha un ús definit. Una guingueta, una zona d’ombres o d’activitat esportiva són algunes de les possibilitats que hi ha ara mateix damunt la taula.

En qualsevol cas, la desaparició del Palomares (1969-2024) és ja un fet que fa perdre a la costa maresmenca un enclavament icònic i a Vilassar, una part important de la seva història marinera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia