Societat

SOCIETAT

Aigua És Vida durà al jutjat la cotitularitat de la planta de Montfullà

L’aval de l’últim ple de Girona al futur conveni entre l’Ajuntament, el Consorci d’Aigües de la Costa Brava i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per la cotitularitat de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó) no ha agradat gens a Aigua És Vida Girona, que el durà als jutjats. La plataforma d’entitats troba injustificat, entre altres coses, que el consistori tingui ara un percentatge més gran de la part ampliada de Montfullà i, en canvi, no obtingui més cabal d’aigua del riu Ter.

Per Aigua És Vida, no té raó de ser que l’Ajuntament financés l’ampliació de la planta quan es va fer per reforçar l’abastament de la Costa Brava Centre. El conveni, subscrit el 2008, detallava que les obres costarien 56,8 milions, dels quals 41,2 provenien de fons europeus. De la resta, l’Ajuntament n’assumia el 13,79% (dos milions). Les obres, que l’ACA va certificar, incloïen el canvi d’una canonada entre el pantà del Pasteral i Montfullà i un tram de canonada entre Platja d’Aro i Calonge i continuació fins a l’ETAP de Torrent (Baix Empordà).

La plataforma ha presentat un escrit en via administrativa a l’Ajuntament de Girona en contra de la cotitularitat aprovada. Sosté que, havent-hi un ús compartit de la planta, s’hauria d’haver creat un ens conjunt que gestionés el servei. Més endavant, anirà al jutjat.

La diferència de cabals

La plataforma assenyala que l’Ajuntament hi surt perdent en benefici del Consorci. I afirma que si ara té el 27,11% de la secció ampliada i no el 13,79%, hauria de tenir un cabal de 236 l/s en lloc de 120 l/s. Creuen, alhora, que el cabal del Consorci s’hauria de rebaixar de 720 l/s a 604 l/s.

Sobre aquest últim punt va parlar el regidor de Vox Xavier Domínguez en l’últim ple. L’exregidor del PP va parlar d’un presumpte tracte de favor al Consorci. L’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), el va rebatre dient que els cabals són una qüestió de l’ACA, que se’n reserva un 3% (30 l/s). Salellas va dir que les paraules de Domínguez eren “falsedats”.

A tot això s’hi afegeix el fet que Aigua És Vida ha denunciat l’ACA al jutjat perquè no ha atès la seva petició de revisar les concessions. L’empresa, pendent d’un canvi en la presidència, ha fet un silenci administratiu de sis mesos, i la negativa podria acabar al contenciós núm. 1 de Girona. En aquest jutjat s’instrueix la denúncia contra el conveni Ajuntament-Consorci del 2023 per l’ús de la planta.

L’ACA i l’Ajuntament estan enfrontats pel sobrecost de l’ampliació. L’empresa va imputar 610.000 euros al consistori del preu final sense que a Girona hi estiguessin d’acord. En el ple, Salellas va dir que l’ACA ho estaria reconsiderant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia