Societat

La feina, el principi d’una vida digna

La Fundació Formació i Treball fa més de 30 anys que ajuda a trencar les barreres de la vulnerabilitat

Nascuda a Barcelona, ara ja actua a l’àrea metropolitana, al Vallès Occidental i en punts de Tarragona

De la recollida de roba de segona mà, ha passat a crear treball en el tèxtil, la restauració i els serveis

La Fundació Formació i Treball va néixer ara fa més de trenta anys a Barcelona, on la recollida i gestió de roba de segona mà es va fer tan intensa que Càritas Diocesana de Barcelona va decidir crear una empresa que se n’ocupés. Així va néixer Formació i Treball, que durant aquests anys ha treballat amb l’objectiu de transformar les vides de les persones ajudant-les a trencar les barreres de la vulnerabilitat o de l’exclusió social a través de l’oportunitat laboral i la formació en diferents sectors. Des del seu inici, en les diferents seus locals que té en diferents punts de Catalunya, ha atès 49.658 persones, de les quals 5.934 van ser contractades per empreses d’inserció pròpies i 9.921 van ser inserides al mercat laboral ordinari.

Pel que fa al 2023, 801 persones que es trobaven en diferents moments vitals de vulnerabilitat van iniciar un contracte d’inserció amb Formació i Treball. Un cop finalitzat el contracte, un 60% es van integrar al món laboral. En els darrers cinc anys l’entitat ha crescut un 110% en llocs de treball d’inserció i manté la taxa de posterior incorporació en empreses ordinàries per sobre del 55% –a excepció del 2020, que va ser del 42%–. Aquestes dades consoliden l’entitat com l’empresa d’inserció referent en contractació a l’Estat espanyol des de fa més de deu anys.

La feina permet aspirar a una vida digna, significa una solució a llarg termini allunyada de prestacions transitòries i insuficients, que es torna transcendental quan, a més, significa regularitzar una situació administrativa. Durant el 2023 un total de 83 persones van poder legalitzar la seva situació administrativa a través de les empreses d’inserció de formació i treball –amb 63 contractes– o a través de l’acompanyament a la inserció en empreses col·laboradores socialment responsables –20 contractes–. Un augment del 84% respecte al 2022, amb 45 regularitzacions. Són històries de migració molt complexes, de persones que han vist en la feina l’oportunitat real de sortir de l’exclusió.

La població que viu amb privació severa de recursos materials i socials va passar del 8% el 2022 al 8,9% el 2023; és a dir, la pobresa severa afectava 674.200 persones. Això significa unes pitjors condicions de vida, que inclou pobresa energètica, manca de recursos per fer front a despeses imprevistes i impossibilitat de gaudir de temps de lleure, entre altres coses. Durant el darrer any l’entitat va atendre 3.815 persones a través dels diferents projectes i recursos de l’àrea d’acció social, un 2% més que el 2022. No obstant això, la dada que contrasta és que el nombre de persones ateses per l’entitat a través de projectes d’alta vulnerabilitat va ser de 956 el 2023, pràcticament el triple que l’any anterior. Els factors que més han determinat el grau de vulnerabilitat han estat la dificultat per accedir a un habitatge digne, els salaris baixos, les dificultats en la conciliació laboral, problemes psicosocials i el desconeixement de l’idioma per part dels col·lectius migrants, entre altres. Per fer-hi front, acció social ha dirigit els seus esforços a impulsar projectes que garanteixin itineraris d’inserció integrals, en col·laboració amb altres entitats, institucions públiques i empreses.

Ànima social, esperit empresarial

Davant d’aquest inestable paradigma social i econòmic, la Fundació Formació i Treball es manté fidel a la missió per la qual va néixer: formar i inserir laboralment persones en risc d’exclusió social i dignificar l’entrega social. Actualment, desenvolupa més d’una trentena d’activitats econòmiques organitzades en tres divisions: la tèxtil, l’alimentària i la de serveis.

La divisió tèxtil es va iniciar el desembre del 1992. Més de 30 anys després, l’entitat lidera la venda de moda de segona mà a Catalunya, i en els darrers tres anys ha passat de 14 punts de venda a 32. Tenint en compte que la indústria de la moda és la segona més contaminant del planeta, la fundació s’ha centrat a augmentar la xarxa de recollida de roba amb nous contenidors, vinculats a les cooperatives Moda re- i Roba Amiga, i a ampliar els espais de tractament de residus tèxtils adquirint una nau al polígon industrial Molí de la Potassa de Sabadell, històrica capital tèxtil.

L’espai, de 28.144 m², permetrà augmentar fins a aproximadament 20.000 tones anuals el volum de roba gestionada per l’entitat fins ara. Aquesta inversió forma part del projecte estratègic davant del canvi de model en el sector i és un exemple pioner d’innovació des de l’economia social, que té previst crear 250 llocs de treball, el 70% dels quals estan destinats en exclusiva a persones en itineraris d’inserció.

La línia alimentària va complir deu anys durant el 2023. El 2013 s’inaugurava D’ins Escola-Restaurant a Sant Adrià de Besòs, amb l’objectiu d’oferir oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables dins d’un entorn modern, professional i competitiu. Al llarg de deu anys la línia de restauració ha esdevingut un pilar per a la sostenibilitat i la missió de la fundació, que aglutina en la seva activitat la lluita contra el malbaratament, la formació professionalitzadora i la producció d’àpats per a col·lectius vulnerables. El darrer any va arribar als set establiments (quatre a Sant Adrià de Besòs, un a Terrassa i un a Sant Boi de Llobregat) amb la incorporació d’un nou restaurant a Barcelona amb el nom D’ins Activa.

La tercera divisió, la de serveis, durant el 2023 es va consolidar com una eina de contractació responsable per a particulars, empreses i administracions compromeses amb la millora i la justícia social. D’acord amb aquesta contractació, la divisió disposa de 16 línies (entre altres, bugaderia industrial, construcció, neteja, paqueteria verda, recollida de cartró, jardineria i forestal, gestió de deixalleries, etc.) a través de les quals 145 persones en situació d’exclusió social han estat contractades. Amb la voluntat de continuar creixent en serveis inclusius, especialment d’àmbit ecològic i sostenible, el 2023 es va impulsar un nou servei de muntatge de plaques fotovoltaiques.

Cobrir necessitats
L’Entrega Social per a Entitats que promou la Fundació Formació i Treball a Barcelona, amb la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va atendre més d’un miler de persones durant el 2023. L’objectiu dels programes d’entrega social per a entitats és cobrir necessitats bàsiques de roba i aliments de famílies que es troben en situació o en risc d’exclusió social, o en situació de pobresa als diferents territoris de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia