Societat

Una plaça recorda els que van ajudar a extingir el greu incendi a la central de Vandellòs

Es compleixen 35 anys del que està considerat com l’incident nuclear més greu de l’Europa occidental

Una nova plaça al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant recorda els ls treballadors, efectius d’emergències i voluntaris que fa 35 anys van treballar en l’extinció de l’incendi que va afectar la central nuclear Vandellòs I. Es tracta de la plaça Dinou d’Octubre, al Poblat Hifrensa, la colònia industrial construïda a finals dels anys 60 per albergar les persones que van treballar a la central nuclear. Fins ara, aquesta plaça no disposava d’una denominació específica. L’acte inaugural va estar presidit per l’alcaldessa, Assumpció Castellví; i la presidenta de l’Asociación Profesional de Técnicos en Seguridad Nuclear y Protección Radiológica, Nieves Sánchez. Van descobrir una plaça on es pot llegir “Plaça del Dinou d’Octubre, en memòria dels treballadors i treballadores de la Central Nuclear Vandellòs I, dels equips d’emergència i de totes aquelles persones que van participar en l’extinció de l’incendi ocorregut el 19 d’octubre de 1989”

Aquell dia, una fallada mecànica en una turbina va provocar un incendi que va afectar el sistema de refrigeració del reactor i l’ordinador de control 1 de la central nuclear i que va ser extingit pels tècnics i els bombers. Aquest treball va permetre aturar el reactor i reactivar el sistema de refrigeració, cosa que va evitar la fusió del nucli. Està considerat l’incident nuclear més important ocorregut a Europa occidental.

En l’acte van participar també Brauli Conejo i Manel Barreno, en representació dels extreballadors de la Central Nuclear Vandellòs I. Conejo va recordar els moments “anguniosos” i “esgotadors” que van viure aquella nit –l’incident va durar 17 hores– i va posar en valor el paper que van tenir també els bombers i “el cos de vigilància i guàrdies de seguretat”. Aquests últims, va explicar Conejo, van ser “els primers a posar-se sota les ordres del personal d’operació” i “els que van agarrar les primeres mànegues per lluitar contra el violent foc”.

El 19 de novembre de 2022, el municipi va acollir també un acte en reconeixement als treballadors i efectius d’emergències que van apagar l’incendi, de manera que van evitar “una possible gran catàstrofe nuclear a Espanya”. L’homenatge el va organitzar l’Associació Professional de Tècnics en Seguretat Nuclear i Protecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]