societat
Girona arranca divendres, amb l’encesa de llums, un Nadal amb 270 activitats
Girona engegarà aquest divendres, amb la tradicional encesa de llums i la inauguració del mercat de la plaça de la Independència, la programació de Nadal que aquest any inclou 270 activitats, entre les organitzades per l’Ajuntament i les realitzades per diferents entitats. Entre les novetats d’aquest any hi ha una cercavila de la Girona Marxing Band just després de les campanades de Cap d’Any a la Catedral i el canvi de lloc de l’espectacle final de la cavalcada de Reis, que es farà a la plaça de l’U d’Octubre del 2017 enlloc de la Copa.
“El Nadal és un temps de tradicions i és un moment en què la cultura popular té moltes expressions que a Girona volem destacar i donar-hi empenta. L’exposició de l’Associació de Pessebristes de Girona; la Gran Festa del Tió i els tallers de tions; la revetlla de Cap d’Any, en què la bruixa tindrà molt protagonisme, i la tradicional Cavalcada de Reis, que aquest any canvia el punt d’arribada, són moments per sortir al carrer i viure la ciutat”, ha subratllat el tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font. Per la seva banda, la la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, ha destacat l’alt volum d’activitats programades “per tal que tots els gironins i gironines puguin gaudir el Nadal als carrers de la ciutat, i per impulsar el comerç de proximitat en uns dies molt importants per a la facturació dels comerciants i les petites empreses”.
L’arrancada, divendres
L’encesa dels llums de Nadal i la inauguració del mercat de la plaça de la Independència donaran el tret de sortida a les activitats aquest divendres. Per escalfar l’ambient, a les 17 h, hi haurà una cercavila amb la Girona Marxing Band, des del carrer del Migdia (a l’altura del carrer de la Creu) fins a la plaça de Catalunya. Allà, a les 18 h, s’encendrà l’arbre de Nadal després de la benvinguda institucional. Tot seguit, hi haurà l’actuació de The Hanfris Quartet i la cercavila de la Girona Marxing Band continuarà cap a la plaça de la Independència per inaugurar el mercat amb una xocolatada.
La Festa del Tió
Entre les activitats infantils i familiars, destaca la quarta edició de la Festa del Tió que es farà el dissabte 14 de desembre, de 16 a 19 h, als jardins de les Pedreres. A més de poder fer cagar el tió, els nens podran gaudir del taller de construcció de tions, la xocolatada i l’actuació infantil de Jordi Tonietti & Cia. L’activitat s’organitza amb la col·laboració de l’entitat Cultura S/N.
A més, durant el mes de desembre el Tió gegant es desplaçarà per diferents indrets de la ciutat.
En paral·lel, s’explica que es duran a terme tallers de tions amb la col·laboració d’Òmnium Gironès i de Cultura S/N.
Els infants també podran gaudir dels tallers nadalencs que ofereixen aquests dies els museus de la ciutat i de diferents sessions de l’hora del conte, entre altres activitats.
Fires, espectacles i visites
Durant aquestes festes s’han programat diferents actuacions musicals i espectacles a diferents espais de la ciutat amb l’objectiu de promoure els diversos eixos comercials. Destaquen els concerts d’Orelles de Xocolata, Fal·lera Gironina i de la Black Music Big Band.
A més, també hi haurà diverses fires i mercats que seran a la ciutat amb motiu de la proximitat de Nadal. Com és habitual, hi haurà mercat de productes i alimentació artesans, d’intercanvis, de flors i d’art i pintura.
Pel que fa a les visites guiades gratuïtes durant les festes de Nadal, n’hi haurà de sis tipus diferents: visita a la Catedral; Sants i Miracles; hortes de Santa Eugènia; Personatges il·lustres; Hanukká, i la cultura jueva, i els comerços emblemàtics.
Els pessebres
Una altra de les activitats destacades és la inauguració del pessebre de l’Ajuntament de Girona, el 7 de desembre. L’acte arrencarà a les 16 h amb la passejada de la Mula Baba, que anirà des de la plaça de la Independència fins a la plaça del Vi. Allà hi haurà un taller de pessebres, com a novetat, a les 16.30 h, i tot seguit s’inaugurarà, a les 17.30 h, el pessebre realitzat per l’Associació de Pessebristes de Girona. La jornada clourà amb els titelles de la Mula Baba amb Els Pastorets. Aquesta activitat també es durà a terme el 29 de desembre a la plaça del Pallol.
A més, un any més, es farà el 35è Concurs de Pessebres Arcàngel de la Catedral, que correspon al 76è concurs de l’Associació de Pessebristes de Girona.
En la mateixa línia, l’espai La Carbonera acollirà la 39a Mostra de Pessebres i Diorames, del 6 de desembre al 7 de gener.
D’altra banda, des del consistori es remarca que durant aquestes festes es podrà gaudir de l’obra de teatre Els Pastorets de Girona al Teatre Municipal de Girona i d’altres propostes de teatre, dels parcs infantils de Nadal i de les quines.
Campanades
Un any més es podran seguir les campanades de Cap d’Any des de la plaça de la Catedral i la plaça dels Apòstols, on es col·locaran altaveus perquè la ciutadania pugui sentir les campanes i donar inici així a l’any 2025. Es tracta d’una activitat que es va recuperar l’any passat i que enguany es consolida en la programació, destaca l’ajuntament.
Com a novetat, un cop iniciat el 2025, es durà a terme una cercavila amb la Girona Marxing Band per diferents carrers de la ciutat. El recorregut començarà a la plaça de la Catedral i la plaça dels Apòstols, a les 00.05 h de la nit.
La cavalcada de Reis
Pel que fa a la cavalcada de Reis, es manté i es consolida el mateix format de les darreres edicions, però es canvia de lloc el punt final del recorregut. Els Reis de l’Orient desfilaran des del campament reial, situat al Camp de Mart de la Devesa, fins a la plaça de l’U d’Octubre de 2017, on tindrà lloc enguany el gran acte final. Fins ara, l’acte de cloenda es realitzava a l’esplanada de la Copa, però aquesta vegada s’ha optat per un nou espai “per fer-lo més acollidor i proper a la ciutadania, facilitant que més persones puguin gaudir-ne un cop acabada la cavalcada”, s’explica des de l’ajuntament.
Un any més, els tres Reis faran el recorregut amb carrosses de pedals, i des de l’encreuament entre l’avinguda de Sant Francesc i el carrer de Santa Clara, faran el tros de camí fins a la plaça de l’U d’Octubre de 2017 a peu.
El traçat, de poc més de 2 quilòmetres, passarà pel carrer de Caterina Albert, la plaça de Prudenci Bertrana, la plaça de Miquel de Palol, el carrer del Mestre Francesc Civil, la plaça de Joan Brossa, la plaça del Poeta Marquina, la ronda de Sant Antoni Maria Claret, el carrer de Joan Maragall, la plaça de Catalunya, l’avinguda de Sant Francesc i el carrer de Santa Clara. A partir d’aquí, es canviarà el seu recorregut respecte a l’any passat i la comitiva girarà pel carrer d’Anselm Clavé i Camps i després pel carrer de Francesc Eiximenis per arribar a la plaça de l’U d’Octubre de 2017.