Roca, Adrià i Castro, al Fòrum Gastronòmic Girona de 2025
Tindrà lloc del 17 al 19 del mes de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa
Comptarà amb un programa amb xerrades, debats, concursos i degustacions
Tres dels millors cuiners del món, Joan Roca, Oriol Castro i Ferran Adrià, participaran en l’edició del Fòrum Gastronòmic Girona, que se celebrà el març de l’any vinent. Aquesta edició tindrà com a pilars principals, i segons una nota feta a pública per l’organització, la relació dels productors primaris i la restauració; el procés creatiu i la innovació gastronòmica; la irrupció de les noves tendències, i el retorn a la cuina clàssica i tradicional. El fòrum se celebrarà des del dilluns 17 al dimecres dia 19 del mes de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa.
Tres figures clau
Un dels actes centrals del Fòrum Gastronòmic Girona de 2025, programat pel 18 de març a la tarda, serà el diàleg que durà a terme tres figures clau de la història de la gastronomia: Ferran Adrià, Joan Roca i Oriol Castro. Els tres xefs reflexionaran sobre el procés creat i la innovació, i també abordaran què és el que significa tenir un restaurant que ha estat considerat com el millor del món, el que comporta estar al punt de mira de tothom. El Disfrutar , regentat per Castro conjuntament amb Eduard Xatruch i Mateu Casañas, oferirà el dilluns al migdia la sessió inaugural del Fòrum. L’edició de l’any vinent la clausuraran els germans Joan, Josep i Jordi Roca amb una ponència el dimecres per explicar quines són les darreres novetats d’El Celler de Can Roca.
Productors i cuiners
La relació entre les matèries primeres, la tradició, el classicisme i l’avantguarda serà un dels punts de partida del Fòrum, que s’engegarà amb una taula rodona entre productors i cuineres, així com un diàleg entre els restaurants i els productors situats en entorns de parcs naturals. Les Cols (Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa), l’Empòrium (Parc dels Aiguamolls de l’Empordà) i el Miramar (Parc Natural del Cap de Creus) hi estaran representats. També es debatrà sobre el camí de la cuina catalana i s’iniciarà un debat per definir-la, establint-ne els 25 plats més representatius aprofitant que l’any 2025 Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia.
En la mateixa línia s’abordarà igualment el retorn a les cuines clàssiques i tradicional a partir d’una conferència que comptarà amb les intervencions dels xefs Carme Picas (El Ginjoler), Kristian Lutaud (ex del Bulli) i el crític Philippe Regol, d ’Observació Gastronòmica. El reconegut cuiner André Bonnaure, especialista de l’ànec, amb més de seixanta anys a la cuina i creador d’un bloc que ha rebut més de 100.000 visites, pronunciarà la seva darrera classe en què parlarà del futur del foie-gras i abordarà. Els motius pels quals aquest aliment ha quedat destronat com un dels grans productes de la gastronomia. Estarà acompanyat del seu deixeble, Kristian Lutaud, i de productors de foie-gras.
Guardons
Carme Casas, periodista especialitzada en gastronomia i enologia, i Montse Guillén, cuinera, dues de les personalitats més reconegudes de la història gastronòmica del país, rebran el premi El Sabor del Mediterrani, instituït pel Fòrum Gastronòmic Girona i elBullifoundation. Casas és considerada la persona que va introduir el periodisme gastronòmic modern, més enllà de la visió acadèmica, mentre que Guillén ha estat una restauradora revolucionària que ha entès la cuina com a art i com a cultura, fins al punt de ser capaç de projectar per primera vegada la cuina catalana a Nova York.
D’altres activitats completaran el programa, com la presentació d’un esmorzar de forquilla elaborat només amb productes de 5a gamma (aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració), la quarta edició del concurs que determina quin és el millor steak tartar de l’Estat, premis als millors plats de la cuina marroquina com el halal i el tajin, i una competició amb el xuixo com a principal protagonista.