GIRONA
L’Ajuntament “polirà dades” per a la nova taxa d’escombraries
L’equip de govern admet que l’àrea de Gestió Tributària ha de definir el nombre d’habitatges on s’aplicaran per primer cop els 35 trams de imports domèstics
L’Ajuntament de Girona ha admès que ha de “depurar [polir] dades” sobre les habitatges on s’aplicarà l’any que ve la nova taxa d’escombraries, ha explicat la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem). En una roda de premsa al matí, el PSC ha afirmat que actualment hi ha 48.599 rebuts domèstics i que amb la distribució futura n’hi haurà 43.536. Al migdia Aliu ha comentat que les dades actuals estan pendent de ser “depurades. El servei de gestió tributària està depurant dades [del registre] per arribar al padró”.
Aliu assenyala que la diferència de criteri entre l’equip de govern, que ha aprovat de manera inicial la nova taxa, es deu al fet que “ha canviat l’objecte tributari. Abans es venia de la pòlissa de l’aigua i ara n’hem definit un de nou, que és la superfície de l’immoble”. La factura de la brossa es cobra directament per part de l’Ajuntament des de la constitució de l’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa). Fins a l’agost del 2022 estava inclosa del rebut de l’aigua, que gestionava l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA (Agissa).
L’Ajuntament ja té detectat, per exemple que, amb les dades del cadastre, un pis inclou tot un edifici i que, per tant, caldrà filar més prim. Amb el canvi de model, l’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC, ha fixat 35 trams diferents d’imports domèstics, que van dels 200 als 390 euros, en el rebut (i fins a 40 trams en els activitats comercials). Per tal que sigui més “progressiva i justa”, en paraules d’Aliu, la taxa variarà en funció dels metres quadrats de l’habitatge i del consum d’aigua. La nova taxa es va aprovar, inicialment, en el ple d’ordenances del 25 d’octubre. Abans de finals d’any, s’haurien d’aprovar de manera definitiva.
“No tenir beneficis”
El PSC ha afirmat que, amb la nova taxa, l’Ajuntament tindria un superàvit, cosa que no pretén el consistori. “Prioritzem no tenir un benefici i ja vam calcular, entre d’altres coses, que hi ha un 4% de morositat en la taxa de residus. La taxa de residus s’ha d’autofinançar”. Si amb el nou sistema, el consistori obté més ingressos, “es repercutirà en el cost global de la taxa de l’any següent”, assenyala la regidora d’Hisenda. D’alguna manera si això passés, el 26 la taxa podria ser més econòmica.