societat
Berga repetirà el concert de Barraques de Patum en què Josep Maria Isanta va ser assassinat fa 20 anys
El 28 de maig de fa 20 anys Berga va viure un dels seus pitjors capítols. Josep Maria Isanta, un jove de 22 anys, moria apunyalat durant els concerts de Barraques de Patum. Els fets van sacsejar tot el territori català. Dues dècades després, recull l’ACN, el col·lectiu Ben Anats, que agrupa amics i familiars d’Isanta, repetirà el concert on va ser assassinat. Serà divendres 30 de maig i es farà al mateix lloc. També hi actuaran dues de les bandes que van tocar: The ajos porros band i Kolumna Metralla, a banda de la berguedana Esperit de Vi. “És una manera de tancar el cercle. Volíem repetir aquell concert perquè aquella nit es van trencar moltes coses i ens va partir la vida per la meitat a tots els que estàvem aquí”, subratlla David Cols, portaveu del col·lectiu.
De fet, el portaveu era un dels músics que aquella nit estava dalt de l’escenari en el moment en què van assassinar a Isanta. 20 anys després, subratlla la importància que res de tot allò s’oblidi. Aquesta és la primera vegada que tots els col·lectius sumen forces per organitzar un homenatge a Isanta, que a banda del concert també inclou un recital poètic (26 d’abril), la inauguració d’un mural a la plaça Cim d’Estela (28 de maig), una nova edició del Punk al Bosc (20 de setembre) i una marató esportiva (27 de setembre).
Xerrada per recordar
El mateix 30 de maig, abans de la botifarrada i el concert homenatge, es durà a terme una xerrada a càrrec de Montse Venturós, del casal Panxo, i David Fernàndez, entre d’altres, que servirà per recordar els fets d’aquell dia.
En declaracions als mitjans, la també exalcaldessa Montse Venturós ha subratllat el fet que “aquesta vegada ens reuneix la memòria, el record i les ganes de posar sobre la taula què va passar i per què va passar”. “Penso que és bonic, necessari i important perquè la memòria ha de ser sempre la brúixola perquè res de tot allò es torni a produir en un futur”, ha remarcat.
La idea és que aquesta xerrada es repeteixi als centres educatius de la comarca perquè el jovent conegui aquesta part de la història. “És important que sàpiguen què va passar, com va passar i com reaccionar si mai ens trobem en una situació semblant. El poble que oblida la seva història lamentablement està condemnat a repetir-la”, subratlla Cols.
“Sense rancúnia”
Cols ha lamentat el tractament de Montserrat Tura, que aleshores ocupava el càrrec de consellera d’Interior. “Va acusar els col·lectius de ser els responsables de tal desgràcia i 20 anys després continuem aquí, al costat de la família i amb una sentència judicial que demostra que no només no vam ser els culpables, sinó que a més vam haver de patir la negació d’auxili dels Mossos d’Esquadra, que van cometre negligència policial”, subratlla. Malgrat tot, ha dit, encaren l’homenatge “sense rancúnia perquè el Pep era llum i vida”.