Societat

Economia

El sector del cafè i el cacau dispara preus

El preu del cafè i del cacau ha expe­ri­men­tat un incre­ment expo­nen­cial en els últims anys, con­cre­ta­ment un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i d’enguany, segons recull l’Índex de Preus de Con­sum (IPC) de l’Ins­ti­tut Naci­o­nal d’Estadística (INE). Un aug­ment que con­trasta amb la dècada prèvia, en què el valor es va pràcti­ca­ment man­te­nir i única­ment es va enca­rir un 4,75%. Els efec­tes del canvi climàtic, la gran indústria i la crei­xent demanda dels països asiàtics són algu­nes de les cau­ses que expli­quen la pujada d’aquests pro­duc­tes. Els gre­mis del Cafè de Cata­lu­nya i de Pas­tis­se­ria de Bar­ce­lona han apun­tat com a solució la reducció dels mar­ges de bene­fi­cis, encara que han reco­ne­gut que cal apu­jar el preu final al con­su­mi­dor.

El mes­tre xoco­la­ter Lluc Cru­se­llas (va ser esco­llit el millor del món el 2022) ha reco­ne­gut que farà “una petita pujada” del preu de les mones aquest any. Encara que ha mati­sat que no serà “res de l’altre món” i, a la vegada, ha indi­cat que “una part” l’ha assu­mit, perquè vol que la gent dis­posi d’aquest dolç. Cru­se­llas con­si­dera que “la Pas­qua és el moment de pre­miar” a la cli­en­tela fidel, i per això “s’intenta ajus­tar al màxim”. Cru­se­llas ha pre­vist que enguany sigui una “bona cam­pa­nya” i que cada any “sorprèn en posi­tiu, perquè les tra­di­ci­ons s’estan recu­pe­rant”.

El pre­si­dent del Gremi del Cafè de Cata­lu­nya i con­se­ller dele­gat de Cafès Bou, Car­los Gotor, ha asse­nya­lat que els motius de l’incre­ment del preu del cafè són “com­ple­xos i vari­ats”. “La demanda de cafè està pujant, sobre­tot als països asiàtics i prin­ci­pal­ment a Tur­quia, l’Iran i la Xina. Ho ha fet des de fa molts anys i això genera una pressió sobre l’oferta”, ha reco­ne­gut Gotor, que també ha apun­tat al dèficit de pro­ducció de cafè. “Es tracta d’un pro­ducte agrícola i, per tant, els fac­tors mete­o­rològics afec­ten i molt. La sequera ha estat molt greu en els dar­rers tres i qua­tre anys al Bra­sil i al Viet­nam, que són els dos prin­ci­pals països pro­duc­tors de cafè del món”, ha recal­cat el pre­si­dent del gremi, que ha pre­ci­sat que aquests dos països acu­mu­len el 55% de la pro­ducció mun­dial de cafè. “I en l’apar­tat de l’oferta també hi tro­bem els pro­ble­mes logístics. La situ­ació soci­o­política està afec­tant de retruc els tra­jec­tes i enca­rint el preu dels con­te­ni­dors”, ha pun­tu­a­lit­zat Gotor.

La cres­cuda dels preus del cafè i el cacau també està afec­tant direc­ta­ment les cafe­te­ries. La con­se­llera dele­gada del grup 365, Patri­cia Cor­ti­zas, ha admès que la situ­ació “obliga a donar mol­tes vol­tes” als pro­ces­sos d’ela­bo­ració per evi­tar “reper­cu­tir” al con­su­mi­dor. En aquest sen­tit, Cor­ti­zas ha apun­tat a “una millor eficiència” a l’obra­dor i “pro­duir més amb recur­sos pro­pis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia