SOCIETAT
El 22% dels barcelonins se senten sols sovint
L’Ajuntament de Barcelona dissenyarà una estratègia contra la soledat no desitjada amb un pacte de ciutat el 2026
L’acord faria un pas més respecte a aquestes polítiques que ja tenien un pla previst fins al 2030
L’Ajuntament de Barcelona ha executat el 92% de les accions previstes en el pla contra la soledat no desitjada, que s’havia d’acabar d’aplicar el 2030. Tot i això, encara hi ha un 21,8% de barcelonins que se senten sols, sovint o molt sovint. Per això, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, confia a signar un pacte que vagi “un pas més enllà” i ha remarcat la voluntat de “cosir-lo” amb el sector privat i el tercer sector en tractar-se “d’un fenomen que s’escapa de l’administració”, tal com recull l’agència ACN. El Pla hauria d’estar enllestit el 2026.
Segons dades del consistori, un 27,3% del ciutadans expressa manca de companyia i els homes superen per primer cop les dones en l’indicador indirecte de soledat, amb un increment marcat en les franges de 35-44 anys i majors de 55 anys. Els infants i joves són els que més diuen sentir-se sols. Un de cada quatre adolescents a Barcelona diu sentir-se sol i un 20% d’infants d’entre 10 i 12 anys expressen també aquest sentiment.
Villanueva ha remarcat que entre els adults que se senten sols destaquen les persones migrades i amb menys recursos, mentre entre els joves hi ha més sentiment de soledat entre els qui senten menys seguretat amb l’entorn pròxim, és a dir, el seu nucli familiar o comunitari.
La intenció del govern municipal és que el pacte de ciutat es treballi amb agents econòmics, públics, privats i entitats del tercer sector, segons ha explicat la regidora en el balanç dels cinc anys d’aplicació de l’estratègia municipal contra la soledat no desitjada, que va del 2020 al 2030 i de la qual ja s’han executat el 92,54% de les 135 accions previstes en el pla d’accions del 2020 al 2024. També s’han afegit 64 iniciatives noves a les 71 originals.
Algunes de les accions que s’han dut a terme el darrer any són la presentació del lloc Reconnecta, amb 215 participants, sobre l’impacte de la soledat en la ciutat i el benestar dels habitants; el projecte pilot T’acompanyo? No estàs sola; la Setmana contra la soledat organitzada per l’Hospital de Sant Joan de Déu; l’acte Barcelona, ciutat amigable amb les persones grans i la jornada Salut mental i soledat al llarg de la vida: reptes i alternatives, entre d’altres. En la mateixa línia, s’ha desplegat el web Barcelona contra la soledat, que ha rebut 14.597 visites, i el butlletí té més d’un miler de subscripcions. Com a balanç dels cinc anys d’aplicació del pla, Villanueva ha subratllat que el principal aprenentatge és que l’abordatge de la soledat no volguda ha de ser “social i comunitari”.