llengua
Junts instarà el govern a garantir l’atenció en català al sistema social i de salut
Presenta una proposta de resolució al Parlament per demanar que es faci prendre consciència i si cal es faciliti la formació als professionals
Recorda que el marc legal reconeix el dret dels usuaris a expressar-se i ser atesos en la seva llengua
El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha presentat una proposta de resolució a la comissió de Política Lingüística per demanar al govern que es garanteixi l’atenció en català a tots els centres i serveis sanitaris i socials, incloent els PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport) i el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària). En aquest sentit, insta l’executiu a facilitar l’adquisició del nivell adequat de català a tot el personal sanitari i social, segons la seva categoria, per garantir l’adequada disponibilitat lingüística activa. La proposta demana així mateix que es formi i conscienciï els professionals sobre els drets lingüístics de la població i es reforci la visió que el català és la “llengua de país”, una eina d’inclusió i arrelament.
Junts considera que l’atenció mèdica en català no pot quedar supeditada a la voluntat individual del professional o al context, sinó que ha de constituir una obligació institucional garantida pel sistema, tant públic com concertat, amb el lideratge del govern. Segons el grup, no tenir en compte la llengua del pacient pot comprometre la pràctica mèdica, ja que impedeix una comunicació fluida amb el professional sanitari, dificulta l’expressió de símptomes, genera inseguretat i al cap i a la fi pot comprometre decisions terapèutiques. Per això la iniciativa també demana, segons apunta el portaveu a la comissió de Salut, Jordi Fàbrega, en una nota distribuïda pel grup, “sensibilitzar els professionals que la pràctica sanitària i social és més eficient si el pacient pot expressar-se sense coaccions, amb naturalitat i amb la seva llengua i el vocabulari que li és familiar”. “Les accions, en aquest sentit, han de ser una prioritat per als Departaments de Salut, Drets Socials i Inclusió i Política Lingüística,” hi ha afegit la portaveu a la comissió de Política Lingüística, Carme Renedo.
El marc legal vigent reconeix el dret dels usuaris dels serveis públics a expressar-se i a ser atesos en la seva llengua oficial, però Junts lamenta que la realitat mostra, “massa sovint”, una manca de garanties efectives en l’àmbit sanitari i sociosanitari pel que fa a la llengua catalana. “Aquesta mancança és especialment punyent i greu pel que fa a persones grans, persones amb discapacitat, persones dependents, pacients en situacions de fragilitat física o emocional o infants de pocs anys”, apunten.
Durant el 2024, a Catalunya, les denúncies per discriminació lingüística en l’àmbit sanitari van créixer un 14,17%, un 17,7% si només es té en compte el sector públic, una xifra que, segons Junts, és un indicador de l’agreujament del problema, però també de l’augment de la consciència que la ciutadania té dels seus drets.