Societat

Revolta de quintes a la Vila de Gràcia

Urbanisme

El 4 d'abril de l'any 1870 Gràcia es des­per­tava amb el so de la Mari­eta cri­dant a some­tent. L'Encar­nació feia anar la cam­pana gran de la torre de la plaça per ani­mar els vila­tans a revol­tar-se con­tra la crida a files obli­gatòria de l'exèrcit espa­nyol sota la con­signa Abaix les quin­tes!

En el cas de Gràcia, la Revolta de les Quin­tes va com­por­tar sis dies de setge, 27 morts i el saqueig i des­trucció de nom­bro­ses cases. També va supo­sar l'empre­so­na­ment de la vale­rosa dona a Alcalá de Hena­res, on va pas­sar tres anys abans de ser amnis­ti­ada pel govern de la Pri­mera República.

L'exèrcit no va dub­tar a bom­bar­de­jar el muni­cipi des del pas­seig de Gràcia, a l'altura de la Pedrera, i la mítica cam­pana va rebre de valent.

Han pas­sat 139 anys, però gràcies a la ini­ci­a­tiva d'Albert Mus­sons les enti­tats cul­tu­rals de Gràcia reme­mo­ren des de fa tres anys la gesta amb una repre­sen­tació dels fets històrics en un intent de man­te­nir ben viva l'espurna de la seva pròpia iden­ti­tat res­pecte a Bar­ce­lona.

Tan­ma­teix, aquest any la com­me­mo­ració tindrà un sig­ni­fi­cat encara més espe­cial, perquè el dis­tricte el farà coin­ci­dir amb el canvi de les pla­ques de la plaça Rius i Tau­let per la de plaça de la Vila de Gràcia.

Con­tin­gut simbòlic
En un prin­cipi, la subs­ti­tució estava pre­vista per al gener pas­sat, però el con­sis­tori va deci­dir al final ajor­nar-ho fins a l'abril per donar-li més con­tin­gut simbòlic.

La data amb què tre­ba­lla el dis­tricte és la de diu­menge 19 d'abril perquè coin­ci­deixi amb la diada cas­te­llera. D'aquesta manera, la repre­sen­tació de la revolta que faran els tra­bu­cai­res el cap de set­mana següent se cele­brarà a la plaça amb les noves pla­ques.

Procés llarg
El procés per can­viar el nom a la plaça Rius i Tau­let ha estat llarg. Al mes d'octu­bre pas­sat la Ponència de Nomenclàtor de l'Ajun­ta­ment va donar el vis­ti­plau a la pro­posta pre­sen­tada pel dis­tricte després d'haver fet un procés par­ti­ci­pa­tiu entre els veïns del barri de la Vila de Gràcia previ a un acord polític entre tots els grups tret del popu­lar.

Ja se n'havia fet un pri­mer intent l'any 2007, quan el Grup 1850 va pre­sen­tar al Nomenclàtor muni­ci­pal el nom de plaça de la Vila. Ales­ho­res la ini­ci­a­tiva va ser rebut­jada perquè es va con­si­de­rar que la pro­posta de nom era molt genèrica i es va recor­dar que la deno­mi­nació de Rius i Tau­let està molt arre­lada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.