Societat

La Comissió Europea adverteix que el futur de la Patum està en mans del govern espanyol

La Comissió Europea nega que la nova directiva comunitària d'articles pirotècnics prohibeixi els correfocs i amenaci les colles de diables o la Patum de Berga. Brussel·les ha assegurat aquest dijous que el govern espanyol pot suavitzar les limitacions d'edat i els perímetres de seguretat que fixa la nova normativa 2007/23/CE, que els 27 hauran d'aplicar l'any que ve. La directiva permet als Estats de la UE "reduir" les edats mínimes per a la venda d'artificis si es tracta de "professionals del ram o de persones que segueixin una formació específica", com ara els menors que són membres d'una colla de diables.

La nova normativa comunitària també estableix una distància mínima de seguretat per a l'ús d'articles pirotècnics, que varia entre 1 i 15 metres en funció de la seva categoria i nivell de perillositat. Tot i això, la mateixa directiva preveu que "la distància de seguretat podrà ser inferior, si escau", quan un Estat membre així ho decideixi, ha assegurat aquest dijous la Comissió Europea en un comunicat.

Procés participatiu
Brussel·les recorda que abans de redactar la directiva va obrir "un procés de consulta que va incloure els Estats membres i els agents implicats en el sector". "Per primer cop es va crear un grup de treball sobre articles pirotècnics a escala comunitària i la indústria pirotècnica hi va estar representada a través de l'Associació Europea de Pirotècnics", defensa la Comissió Europea, que va enviar un qüestionari a totes les seves representacions permanents arreu de la UE "acompanyat d'una carta on se'n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s'aclaria que qualsevol persona era lliure de respondre-hi".

La Comissió defensa que "com en totes les directives comunitàries, l'aplicació de la 2007/23/CE depèn de la transposició que en facin els governs dels Estats membres". "En si mateix, el text de la directiva no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya", insisteix l'executiu comunitari. La normativa "estableix unes obligacions als fabricants, importadors i distribuïdors pel que fa a la fabricació i comercialització" dels articles pirotècnics que "afecten específicament les característiques de funcionament, qualitat i seguretat, així com a l'etiquetatge i la informació que s'ofereix al consumidor".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Denuncien que moltes embarcacions no compleixen la normativa

palafrugell
SOCIETAT

Càritas Catalunya alerta que la pobresa s’estén entre els més joves

La seu d’Urgell
URBANISME

La construcció de pisos nous repunta un 40% i suma la millor dada de la dècada

Barcelona

Neteja extraordinària a diferents punts de la Font de la Pólvora

GIRONA

Sant Antoni crea prop de 350 places de pàrquing gratuïtes

calonge / sant antoni
mobilitat

Mataró amplia els punts de recàrrega de vehicles elèctrics als aparcaments municipals

Mataró

Matadepera fa una consulta popular per decidir si tanca el camp de golf municipal

Matadepera

Campanya per promoure les compres al Mercat de la Devesa

GIRONA
SERVEIS

Tarragona aposta per un sistema innovador per renovar el clavegueram

Tarragona