Reportatge

La Champions castellera

Catorze colles lluitaran diumenge a la Tarraco Arena Plaça pel Concurs 2010

Dos anys després, torna l'espectacle més gran del món casteller. El caràcter extraordinari del Concurs de Castells, l'única actuació totalment reglada i amb una classificació oficial, fa que a cada edició l'antiga plaça de braus de Tarragona s'ompli amb desenes de milers de persones i disposi d'un ampli desplegament de mitjans. Enguany, l'expectació ha estat màxima i en poc menys de mitja hora es van acabar les 3.000 entrades a la venda. Si no es forma part d'aquest grup selecte, l'única manera de gaudir de l'espectacle en directe és entrar amb alguna de les colles participants, garantint així un ple a plaça de gom a gom i unes pinyes suficients per poder alçar els castells de màxima dificultat. Serà, sens dubte, els festival dels gamma extra.

El podi més disputat

Els Castellers de Vilafranca, són, sens dubte, la colla més en forma, molt per davant dels seus competidors. La grandesa del Concurs, és, però, que malgrat la regularitat dels verds i una temporada molt superior a la de les colles de Valls, Tarragona i Mataró, diumenge pot saltar la sorpresa. Així són els castells, i una diada pot sortir de moltes maneres. No obstant, els vuit castells de gamma extra assolits enguany, per cap dels seus rivals, els donen com a clars favorits. A més, Vella i Joves de Valls no arriben en el mateix estat de forma que fa dos anys, on totes dues formacions van plantejar castells de gamma extra per combatre l'ofensiva vilafranquina, amb resultat desigual i amb més sort pels rosats, que van poder mantenir la lluita pel Concurs durant les primeres rondes. A Valls, però, no es donen per vençuts i diumenge sortiran a donar la cara, sobretot la Vella, l'única colla que d'entrada porta preparada una actuació capaç de competir amb el recital extra dels verds. A diferència d'altres edicions, on les tres primeres posicions se les jugaven entre aquestes tres colles, la novetat d'aquest Concurs és que la lluita pel segon i el tercer lloc es pot obrir a dues colles més, Capgrossos i Jove de Tarragona, que ja han anunciat intents de castells de gamma extra. Així, si Vilafranca manté el seu nivell habitual, el màxim punt d'interès del Concurs pot ser la lluita per un podi més disputat que mai, on les colles vallenques podrien perdre la plata i el bronze. Ningú es pot adormir, ni tan sols els liles i els mataronins, que per baix també tenen colles com Sants i potser Xiquets de Tarragona i Castellers de Lleida que els poden posar pressió amb castells de nou. El mundial casteller ja és aquí.

L'EMPLAÇAMENT

Pantalles gegants. Estaran situades fora de la Tarraco Arena Plaça.
En 3D. El Concurs s'emetrà en directe i en 3D pel canal d'Alta Definició de Televisió de Catalunya.

El podi és cosa de cinc

Fins a cinc colles es barallaran pels tres primers llocs, tot i que sembla que aquest any l'or és més verd que mai. Vilafranca ja té clara la seva sortida, amb tres castells que aquest any ja han descarregat: el quatre de nou amb el pilar, el cinc de nou amb folre i el pilar de vuit. Si amb això no en tinguessin prou, els vilafranquins tenen en cartera el tres de nou amb el pilar, que també podria anar en tercera ronda, i castells nets, amb un quatre de nou net que ara per ara té més opcions que el dos de vuit net. La Vella anirà a guanyar i vol calcar les primeres rondes dels verds, canviant el castell de sortida, que en el seu cas seria el cinc de nou amb folre. Tot seguit vindria el quatre de nou amb el pilar i a partir d'aquí no descarten res, i és que els rosats assagen el pilar de vuit, el dos de nou amb folre i manilles i dos coets: el dos de vuit net i el tres de deu amb folre i manilles.

A diferència dels verds, però, tots aquests castells vénen enguany de nou per la Vella i aquí és on la Joves vol aprofitar les seves cartes. Els de vermell optaran per una sortida més conservadora, amb les tres primeres rondes copades pel tres i el quatre de nou amb folre i la seva arma principal: el cinc de nou. La imprevisibilitat de la Joves fa, però, que no es pugui descartar res, ni tan sols algun castell superior que podrien provar a plaça.

Esperant l'ensopegada dels vallencs hi haurà Capgrossos de Mataró i Jove de Tarragona, que amb les dues primeres rondes assegurades amb el tres i el quatre de nou amb folre, llançaran la seva artilleria a la tercera, els primers amb el dos de nou i el segons amb el cinc de nou.

Imprevisibles

Segons Helena Llagostera, la cap de colla de la Joves de Valls, el programa passa pel tres, el quatre i el cinc de nou, tot i que no descarten algun altre castell de gamma extra.

Cinc de nou lila?

Jordi Crespo, el cap de colla de la Jove de Tarragona, té com a objectiu prioritari descarregar el tres i el quatre de nou. Ara bé, si les darreres proves li donen llum verd, el cinc de nou serà el seu castell estel·lar.

Torre blava

Els Capgrossos tenen molt clara la seva actuació al Concurs. Per aquest ordre, diu Lluís Feliu, tres i quatre de nou amb folre i dos de nou. Seria, com en el cas de la Jove, el seu primer gamma extra.

Donaran guerra

Les principals armes de la Colla Vella, segons Xavi Pena, són el cinc de nou i el quatre de nou amb el pilar. Segons com vagi el Concurs, però, no descarten intentar algun castell superior.

Pel cinquè Concurs

Ho tenen tot de cara, però David Miret no se'n refia, sobretot d'una Vella que considera que al Concurs s'anima. Sortiran de quatre de nou amb el pilar per atacar després el cinc de nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.