Societat

Zapatero ajorna sense data la destinació del cementeri nuclear

L'executiu espanyol tenia com a primera opció Zarra però en no fer-ho públic abans del 28-N torna a prendre força Ascó

Els ministres es debaten entre resoldre-ho en unes setmanes o deixar-ho córrer fins el 2012

El govern estatal insisteix que hi ha d'haver acord amb el territori

L'adjudicació del magatzem temporal central (MTC) no és entre les qüestions prioritàries de José Luis Rodríguez Zapatero, i això implica que la decisió del municipi escollit no es prendrà abans del 28-N tal com s'havia assegurat temps enrere per evitar que l'emplaçament del cementiri nuclear interfereixi en la campanya catalana. Aquest ajornament, sense data, torna a posar el focus en Ascó, amb el benentès que fins fa poc dies es donava per fet que aniria a parar al municipi valencià de Zarra. El setembre passat, el consell de ministres era a punt d'aprovar la candidatura valenciana quan l'exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega –amb el suport d'altres membres del govern com José Blanco o Carme Chacón– va frenar l'adjudicació de la candidatura que proposava el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. Ara, el nou home fort de Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha decidit madurar-ho bé abans de tornar-se a precipitar en una decisió que ha de provocar un gran enrenou al territori que resulti escollit. Avui, l'únic segur és que s'ha ajornat, però alguns membres de l'executiu espanyol són partidaris de no deixar passar gaire temps després del 28-N perquè, si finalment es ratifica la candidatura de Zarra, aquest mateix assumpte no interfereixi en les eleccions municipals i autonòmiques del 2011, tenint en compte que, a banda de Catalunya i el País Valencià, també hi ha municipis que hi aspiren a les comunitats d'Extremadura, Castella-la Manxa i Castella-Lleó. Algunes fonts de La Moncloa fins i tot apuntalaven la tesi que la decisió es pot ajornar fins a després de les generals de març del 2012, amb l'argument que vagi on vagi el cementiri nuclear un debat tan polèmic és un maldecap per al PSOE de cara a les successives batusses electorals. L'ajornament imposat pel govern contrasta amb l'actitud al Congrés. Ahir, tots els grups de la subcomissió d'energia, excepte PP i IU, van firmar un document que ratifica la “urgència” perquè es construeixi el cementiri.

Les claus

Un antic pla B per a després de les eleccions catalanes

M. Oliva

La resistència del president valencià, Francisco Camps, a negociar l'emplaçament de Zarra amb els interlocutors de La Moncloa fa que alguns membres del gabinet de Zapatero hagin considerat convenient deixar-ho córrer perquè entenen que és “imprescindible” una mínima entesa amb el govern afectat per tal que el territori no bloquegi la construcció del cementiri.

Autonòmiques

I a banda, també admeten que adjudicar-ho abans de les autonòmiques del 2011 és donar munició electoral al PP en detriment de la ja força malmesa opció del PSPV. Amb aquest panorama, l'executiu espanyol fa unes setmanes va decidir esperar el resultat del 28-N per discutir l'opció d'Ascó amb el nou govern de la Generalitat, atès que el no del Parlament ja no tindrà vigència. Per això, van tornar a sondejar els dos candidats amb opcions: Artur Mas i José Montilla. I sobretot el de CiU es va negar a repensar-se el rebuig al cementiri un cop passi la campanya. Tot i així, De la Vega havia exposat un pla B, en què es preveia que, si guanyés Mas, s'adjudicaria en l'interval que Montilla encara estarà funcions perquè el nou president no haurà pres possessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.