Societat

Ascó

Disbauxa reconeguda

Xavier Pallarès entrega el distintiu d'interès nacional a les festes de Sant Antoni d'Ascó

A més de les jotes a la plaça i les curses de rucs, es van repartir 1.700 entrepans en el sopar popular

Ahir, a dos quarts d'una, s'anunciava pels altaveus al carrer dels Clots d'Ascó que s'acabaven les curses de cavalls, matxos i rucs per enguany, emmarcades dins la festivitat de Sant Antoni. Abans de donar el tret de sortida als animals, Xavier Pallarès, recentment nomenat delegat del govern de les Terres de l'Ebre, va entregar personalment el certificat d'interès nacional a les festes a l'alcalde d'Ascó. Menjades populars, balls i celebracions litúrgiques, com ara la processó dels Tres Tombs, formen part de la tradició, que va arrencar dijous i es clou oficialment avui, tot i que per a molts acabava amb les curses de rucs d'ahir.

“Antigament, la cursa de rucs sortia prop del lloc on hi ha la central nuclear, i acabava al capdamunt del costerut carrer dels Clots, on es fa l'acte actualment. S'ha escurçat a causa de la posterior pavimentació i reforma dels carrers i, a més, molts dels qui munten cauen de les bèsties abans d'arribar al destí perquè no hi tenen pràctica”, explica el llançador, que des de fa 15 anys s'ocupa de fer començar adequadament la cursa. La tradició està ben arrelada al municipi, on hi ha famílies que cuiden rucs exclusivament per a les curses i estan molt satisfets del distintiu: “El 2005 la van declarar d'interès comarcal i ara d'interès nacional, estem molt contents però ens alegraríem més si això signifiqués més subvencions”.

La participació és massiva, no tan sols a l'hora de gaudir de les activitats, sinó també a l'hora de preparar-les. Els dos majorals i el clavari asseguren que, tot i que ells són els màxims responsables a l'hora d'organitzar-les, han rebut la col·laboració de tot el poble: “Els veïns s'hi han bolcat moltíssim aquest any, sense el seu ajut no haguéssim pogut tenir enllestits els 1.700 entrepans del sopar popular d'abans-d'ahir”, assegura Josep Martínez Costa, clavari d'aquest any. Tot i que s'adverteix contínuament al públic que no baixi de les voreres, són molts els qui no es poden estar de trepitjar la terra amb què han recobert el carrer, a causa de l'aclaparant quantitat de gent i de les ganes de veure les curses de rucs des de primera fila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.