Societat

La contra

Animals al carrer

Les principals entitats del Maresme que recullen gossos i gats de la via pública fan balanç del 2010 i alerten que les xifres d'abandonament són massa altes

El grau d'alarma és diferent, però la preocupació creix entre les associacions que s'encarreguen de recollir del carrer els gossos i els gats aparentment sense casa i que sovint hi han estat abandonats per propietaris sense escrúpols. A principi d'any toca fer balanç de la feina feta i, segons la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM), la xifra d'animals abandonats a la via pública va augmentar un 43,58% respecte a l'any 2009 i es va situar en els 2.904. D'aquests, 1.874 eren gossos, dels quals 734 –un 39,20%– es van retornar als seus propietaris. D'altra banda, la SPAM va ingressar als seus centres 950 gats abandonats, però en aquest cas només en va poder retornar 37 als seus amos, un 3,89%. L'entitat, però, reuneix en aquestes dades els 31 municipis que formen part del seu àmbit d'actuació, que inclou, a banda del Maresme, les comarques del Barcelonès, el Vallès i el Baix Llobregat. En qualsevol cas, la presidenta de l'associació, Sílvia Serra, explica que una gran part dels animals recollits no van ser abandonats, sinó que s'havien perdut i no duien cap tipus d'identificació que permetés retornar-los als seus propietaris, fet que complica encara més la situació. Segons Serra, “la deixadesa” de les administracions que no posen prou mitjans per garantir un bon cens dels animals de companyia als seus municipis “provoca misèria física als animals en forma de patiment, econòmica pels diners dels contribuents i social per la vergonya que representa per a un país”. La SPAM, però, presumeix d'haver aconseguit trobar família a 1.738 animals –un 11% més que el 2009– i d'haver pogut retornar-ne 775 als seus propietaris.

Pel que fa al Centre d'Atenció d'Animals Domèstics (CAAD), que depèn del Consell Comarcal del Maresme i que té convenis amb la majoria de municipis de la comarca, presenta unes dades menys impactants, però prou evidents respecte al problema dels abandonaments. En concret, el 2010 el CAAD va recollir de la via pública 650 animals, i els pitjors mesos van ser el juliol, amb 88 exemplars, i el setembre, amb 75. Malgrat aquesta xifra, comparativament amb el 2009 –amb 735–, el 2008 –amb 820– i el 2007 –amb 754–, el nombre de recollides ha baixat. Quant a les adopcions, en total se'n van poder tancar 408, una vintena menys que durant el 2009, tot i que amb una mitjana més positiva perquè hi va haver menys gats i gossos abandonats. Una darrera xifra positiva és el nombre d'animals recuperats, que puja a 140 i que representa un 21,5% dels exemplars recuperats. Tant des del CAAD com des de la SPAM, però, es reclama més sensibilitat als ciutadans i, sobretot, que siguin conscients que la decisió de tenir un animal de companyia exigeix un compromís ferm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La cura regenerativa del sòl funciona

L’empatia estova la raó freda

Arbúcies
L’Estartit

Queixes veïnals pel sistema de recollida de deixalles urbanes

L’Estartit

L’alcalde de Girona reclama a l’Estat “la necessitat” que Adif millori les inversions

girona

Veïns d’un bloc de Sants insten l’ajuntament a comprar l’edifici pel rebuig de la propietat a renovar-los els lloguers

Barcelona

22 afectats per salmonel·losi en un local de restauració de Barcelona per menjar truita de patates

Barcelona
societat

Quatre ferits, un d’ells crític, en caure 50 metres per l’esfondrament d’un mirador en construcció a la Vall de Boí

La Vall de Boí

Un nou centre de recerca per canviar els paradigmes de la salut mental

Sant Boi de Llobregat
Comunicació

Mor als 43 anys la periodista de la Cadena SER, Elsa Llorente