Societat

montsià

Amposta es prepara per al pas d'un ramat transhumant de 120 vaques

Són del pastor Lionel Martorell, que ha hagut de deixar la serra de Montsià per la polèmica dels braus sacrificats

La Diputació edita un llibre sobre els lligallos

Un ramat de 120 vaques creuarà demà el centre urbà d'Amposta, per on passa un antic camí ramader. Això ha obligat a posar en marxa un dispositiu especial, ja que, a diferència de les ovelles, les vaques són voluminoses i tenen banyes, fet que podria provocar desperfectes als vehicles estacionats a la via pública. Com marca la llei, amb 48 hores d'antelació, els operaris municipals van instal·lar ahir els senyals de prohibit aparcar a partir de les 8 del matí del dissabte a l'avinguda Santa Bàrbara –una de les artèries principals d'Amposta–, i els carrers Agustina d'Aragó, Bruc, Tarragona i el Grau, i a l'avinguda Alcalde Palau, que és el carrer que desemboca al pont penjant. “A més, col·locarem tanques perimetrals als carrers adjacents”, va explicar ahir el regidor de Governació, Josep Garriga, que va precisar que unes deu persones de Protecció Civil i una patrulla de la policia local vigilaran el pas de les vaques per dins d'Amposta.

El ramat transhumant, que està previst que passe per Amposta a les 9 del matí, és del pastor ampostí Lionel Martorell, que baixa les vaques des de Fortanete (Terol) fins a l'Ametlla de Mar. Fa unes setmanes va fer el mateix recorregut amb un ramat de 800 ovelles. És la primera vegada que passa amb les vaques per dins d'Amposta, ja que fa només vuit anys que les té i fins ara les havia deixat pasturant a l'hivern a la finca privada del Mas de Comú, a la serra de Montsià, dins el terme municipal d'Ulldecona. Enguany, però, no ha pogut renovar el contracte d'arrendament amb el propietari, fet que atribueix a la “psicosi de la gent”. Les seues vaques, de la raça avilesa, per produir carn, s'assemblen als bous braus, i poden provocar ensurts a la serra del Montsià, força transitada per excursionistes. L'estiu del 2009 es van sacrificar onze bous braus que no pertanyien a cap ramaderia, a petició dels ajuntaments de la zona. Tant l'Ajuntament de la Ràpita com el d'Ulldecona han negat cap maniobra o pressió per impedir que Martorell pasture els seus bous al Montsià, però ell lamenta la situació. “Hi ha molt d'ecologista de ciutat”, diu, i denuncia que els ajuntaments vulguen utilitzar les vies pecuàries per explotar turísticament el Montsià i per contra posen entrebancs a l'activitat ramadera. “Des d'Amposta fins a l'Ametlla tinc dos dies més de camí”, diu, i precisa que va sortir de Fortanete dijous de la setmana passada.

LA DATA

29/01/11
A les 9 del matí
les vaques de Lionel Martorell entraran a Amposta, i la travessaran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.