Societat

Les universitats enceten el debat sobre el model de governança

Cada centre elaborarà una proposta pròpia per, de cara a l'estiu, consensuar un document únic

El govern presenta avui als rectors el model de finançament

Les uni­ver­si­tats públi­ques cata­la­nes no es volen que­dar enrere i ja s'han posat a tre­ba­llar en l'ela­bo­ració d'una pro­posta de model de gover­nança. El procés acor­dat per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), l'Autònoma (UAB), la Politècnica (UPC), la Pom­peu Fabra (UPF), la Rovira i Vir­gili (URV), les de Girona (UdG) i Lleida (UdL), així com l'Oberta de Cata­lu­nya (UOC) con­sis­teix que cada cen­tre enceti un debat intern que li per­meti ela­bo­rar una pro­posta.

En una segona fase, que s'haurà d'enlles­tir a l'estiu en el si de l'Asso­ci­ació Cata­lana d'Uni­ver­si­tats Públi­ques (ACUP) –que inte­gren rec­tors i pre­si­dents dels con­sells soci­als–, es dis­cu­ti­ran totes les apor­ta­ci­ons i es con­sen­suarà un pri­mer docu­ment. El següent pas serà pre­sen­tar l'esbor­rany al govern per inten­tar acor­dar un model català de gover­nança uni­ver­sitària. Un objec­tiu que com­par­tei­xen govern i rec­tors.

El debat sobre la gover­nança uni­ver­sitària va revi­far fa uns mesos amb la pro­posta pre­sen­tada pels pre­si­dents dels con­sells soci­als, que aposta per res­tar poder als rec­tors i per una gestió ins­pi­rada en l'empresa. “No volem anar a remolc de les cir­cumstàncies i volem por­tar una pro­posta pròpia”, va des­ta­car ahir el pre­si­dent de l'ACUP i rec­tor de la UB, Dídac Ramírez.

No obs­tant això, Ramírez va con­cre­tar que la pro­posta de l'ACUP “no es pot fer d'esquena a les uni­ver­si­tats”, i, per aquesta raó, els debats interns han de per­me­tre a cada cen­tre reco­llir l'opinió de tota la comu­ni­tat uni­ver­sitària. En el cas de la UB, Ramírez ha desig­nat l'exdi­rec­tora de l'agència esta­tal d'ava­lu­ació, Gemma Rau­ret, com la per­sona res­pon­sa­ble de faci­li­tar i coor­di­nar la par­ti­ci­pació del col·lec­tiu uni­ver­si­tari. Altres uni­ver­si­tats, com ara la URV, van cele­brar el 2010 unes jor­na­des inter­nes sobre gover­nança en què van par­ti­ci­par estu­di­ants, per­so­nal no docent, etcètera.

Si bé els rec­tors con­si­de­ren impor­tant impul­sar el debat sobre la gover­nança, el que més els pre­o­cupa és el finançament. Tots ells espe­ren que el secre­tari d'Uni­ver­si­tats, Antoni Cas­tellà, els pre­senti avui el nou model de finançament. Res­pecte a la més que pre­vi­si­ble tiso­rada del 10% en el con­junt del pres­su­post, Ramírez va recla­mar al govern que pri­o­ritzi les uni­ver­si­tats, i que, si hi ha d'haver reta­lla­des, que “siguin les mínimes pos­si­bles”. D'altra banda, la reunió d'avui es con­si­dera una cita prèvia abans que tots els rec­tors es tro­bin diven­dres amb qui té les claus de la caixa forta: el con­se­ller d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, Andreu Mas-Colell.

LA XIFRA

10.000
euros per estudiant
reben les universitats catalanes, segons dades de l'ACUP. Lluny dels 150.000 euros de Harvard.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.