La contra
Cop contra l'ablació femenina
Acció Solidària Vallès aconsegueix el compromís de la població de Thiobon, a Casamance, de posar fi a la pràctica de la mutilació genital en nenes a través de la tasca de cooperació
Acció Solidària Vallès va aconseguir tancar un acord històric amb la població de Thiobon, a la Baixa Casamance (Senegal), a finals del mes passat. L'organització no governamental, amb seu a Sant Quirze del Vallès i una vintena de membres actius, va signar un compromís amb els representants de la localitat, d'uns 4.000 habitants, pel qual aquests es comprometen a donar per acabada l'activitat habitual i mil·lenària de mutilar els genitals de les nenes de 0 a 4 anys. L'ablació de clítoris és molt comuna a l'Àfrica subsahariana i, segons el responsable del projecte d'eradicació, Enric Alloza, “al Senegal es porta a terme en un 22,5%”. Una dada sorprenentment alta tenint present que la llei estatal ho prohibeix des del 1999. L'explicació és la precarietat de les mesures de control, sobretot a Casamance, on pràcticament la totalitat de la població femenina continua passant per un ritual que vol anul·lar la sexualitat i la temptació de promiscuïtat: “A Thiobon, per exemple, no hi ha policia, i l'exèrcit es queda a l'entrada”, explica Alloza, que reconeix que no hi havia cap altra alternativa que vincular la mesura amb els acords de cooperació en marxa.
“L'individu té poc pes en la seva societat, ja que prioritzen el col·lectiu, i l'ablació sempre ha estat un tema tabú per a les dones, que l'accepten de manera cultural”, afegeix Alloza, que fa un parell d'anys va impulsar el web www.prouablacions.cat. “Els vam fer saber, a través d'un document, que les institucions catalanes i europees no accepten aquesta pràctica, i ells han accedit a avenir-se amb el punt de vista de la civilització que els ofereix ajuda. A més, han entès que no poden estar al marge de la llei senegalesa.” Actualment, l'ONG està contribuint a la reconstrucció de l'escola de Thiobon i els està oferint medicaments i material escolar.
L'acord, rubricat pel president d'Acció Solidària Vallès, Teo Herruzo –a més del mateix Alloza–, té el consens dels cinc imams de la població; d'Ibrahima T. Mane, alcalde de Thiobon; de Souleymane Coly, president de l'Associació per la Renovació de Thiobon i col·laborador de l'ONG; i d'una setantena més de persones que l'han signat, entre les quals hi ha diverses dones. El seu convenciment també és bàsic per a l'èxit de la iniciativa, que des de l'entitat santquirzenca també s'espera que sigui efectiva a la propera localitat de Thionck Essyl i a tota la comarca del Blouf. En aquest sentit, les converses també estan molt avançades amb el seu alcalde, Oumar Badji.
Els objectius, però, no queden aquí, ja que també s'han establert contactes amb Diattacounda, encara més al sud, i també es vol arribar a Abene, al nord de Casamance, i a la turística Cap Skirring. “En aquests moments no ens posem límits, perquè a Europa també han estat mutilades mig milió de persones immigrades, i no s'ha d'oblidar que existeixen mètodes de reconstrucció genital”, destaca Alloza, que no oblida que les nenes que són objecte d'una ablació “també poden morir dessagnades o per una infecció”. El principal problema, com no podia ser d'una altra manera, és el finançament: “D'una quinzena de viatges, només vam tenir subvencionat el primer”.