Societat

lleida

La crisi fa créixer la pesca furtiva als rius de Ponent

Els furtius són majoritàriament estrangers i dediquen la pesca a l'autoconsum i al mercat negre

Les societats de pesca es queixen perquè pesquen sense cap control espècies protegides

La crisi econòmica ha pro­vo­cat un aug­ment de la pesca fur­tiva. Així ho denun­cien alguns col·lec­tius de pes­ca­dors del Segre i els seus aflu­ents. Durant els dar­rers tres anys, els pes­ca­dors fede­rats han detec­tat un incre­ment “molt impor­tant” de la com­petència de fur­tius que pes­quen sense cap con­trol de les peces de cap­tu­ren, que des­ti­nen al con­sum propi i a la venda fora de cap con­trol sani­tari.

Els punts més negres són els trams més alts del riu Segre, sobre­tot al vol­tant del pantà d'Oli­ana, el Segre mig cap a Cama­rasa, a la Noguera, i diver­sos punts del Piri­neu en el recor­re­gut dels rius Noguera Palla­resa i Noguera Riba­gorçana. Les espècies pre­fe­ri­des són la carpa, el barb i el lluç de riu. Segons han detec­tat els agents rurals, els xine­sos bus­quen sobre­tot car­pes i els fur­tius roma­ne­sos, els lluços.

“Ho hem denun­ciat diver­ses vega­des als agents, però és difícil fer-ne un segui­ment exhaus­tiu en tots els trams de riu”, expli­quen des de la soci­e­tat de pesca de Bala­guer. Els fur­tius solen estran­gers amb pocs recur­sos, prin­ci­pal­ment de naci­o­na­li­tat roma­nesa i també d'Amèrica lla­tina.

Des de la Gene­ra­li­tat no han faci­li­tat dades d'actu­a­ci­ons con­tra els fur­tius als rius però fonts pro­pe­res al depar­ta­ment d'Agri­cul­tura expli­quen que aquest incre­ment s'ha produït i ha posat en guàrdia les auto­ri­tats. També ha com­por­tat algu­nes situ­a­ci­ons curi­o­ses: al Pallars, per exem­ple, els fur­tius pro­vi­nent d'altres països han rein­troduït, sense saber-ho, una forma de pesca tra­di­ci­o­nal dels rius piri­nencs: el ber­gat, una xarxa en forma d'embut feta amb cor­des d'ave­lla­ner i que va ser pro­hi­bida a prin­ci­pis del segle XX. L'embut té un peix petit a dins com a esquer i una entrada que només s'obre en una direcció. Ara, els agents rurals han detec­tat al Noguera Palla­resa sis­te­mes de pesca simi­lars. Es plan­ten a la riba del riu quan es fa de nit i els van a bus­car abans que surti el sol.

“De tant en tant trobo fils posats per a les car­pes; nosal­tres les hem de tor­nar a l'aigua però ells se les empor­ten i fan dis­mi­nuir la població”, es queixa un pes­ca­dor a Cama­rasa.

LA XIFRA

600
euros
és la multa màxima per pescar sense llicència i per no retornar a l'aigua els barbs i les carpes.

I a l'estiu, pesca de lleure

A l'estiu, a la pesca furtiva
per motius econòmics s'hi afegeix la de lleure però sense llicència. Aquests pescadors, que proliferen a prop dels càmpings del Pirineu i el Prepirineu, pesquen amb canya, una pràctica menys agressiva que les trampes que es deixen tota la nit, i
alguns deixen anar les captures al riu, com és obligat
en la majoria d'espècies. Els seus practicants també s'arrisquen a una multa important dels agents rurals:
de 60 a 600 euros, segons
la captura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.