Societat

Condemnes a serveis a la comunitat

L'hospital que vol canviar actituds

SOLIDARIS ·

Des del 2009, a l'Hospital General, 19 persones condemnades per delictes de seguretat viària han fet de voluntaris

Prestar serveis a la comunitat és l'opció dels condemnats per no pagar una multa

La meitat dels penats demanen continuar fent de voluntaris després de complir la condemna

Ves­tei­xen bata i pan­ta­lons blancs, van iden­ti­fi­cats com a volun­ta­ris i durant un temps, que oscil·la entre les trenta i les noranta jor­na­des, pas­sen qua­tre hores diàries al cos­tat dels paci­ents del Capio Hos­pi­tal Gene­ral de Cata­lu­nya (HGC), situat a Sant Cugat. Fins aquí, tot ben nor­mal. El que fa dife­rents aquests volun­ta­ris de la resta és el motiu pel qual pas­sen aques­tes hores a l'hos­pi­tal: una sentència els ha con­dem­nat, majo­ritària­ment, per un delicte de segu­re­tat viària. Els penats poden esco­llir entre pagar la multa econòmica o pres­tar ser­veis a la comu­ni­tat. I des del 2009, ja són dinou les per­so­nes que han triat l'HGC com el lloc ideal per començar a can­viar d'acti­tud.

I ahir, res­pon­sa­bles del pri­mer hos­pi­tal català que s'afe­geix a aquest pro­grama i del Depar­ta­ment de Justícia de la Gene­ra­li­tat, expli­ca­ven els fruits d'aquesta col·labo­ració. Pius Fran­soy, cap de l'àrea de Mesu­res Penals Alter­na­ti­ves de la con­se­lle­ria de Justícia, asse­gura que l'HGC “s'hi ha afe­git amb ganes”, una acti­tud que pos­si­bi­lita que el recinte hos­pi­ta­lari “sigui el lloc ade­quat” per als penats. Fran­soy remarca que el més impor­tant és que “la impo­sició i el com­pli­ment d'aques­tes penes siguin vis­tes com soci­al­ment útils”. L'HGC s'afe­geix a les 1.300 enti­tats i ins­ti­tu­ci­ons del país que col·labo­ren a donar sor­tida a les 5.000 sentències que inclo­uen ser­veis a la comu­ni­tat i que estan pen­dents d'exe­cució. Els res­pon­sa­bles de Justícia i de l'HGC són els encar­re­gats d'estu­diar els per­fils dels penats que més encai­xen amb les neces­si­tats de l'hos­pi­tal. Ana Cruz, direc­tora d'Infer­me­ria de l'HGC, expli­cava que l'hos­pi­tal cobreix així la neces­si­tat de volun­ta­ris, els quals “apre­nen a res­pec­tar deter­mi­nats valors que abans no conei­xien”. La infer­mera res­pon­sa­ble del pro­grama i experta en l'acom­pa­nya­ment en el dol, Xusa Serra, afe­gia que els volun­ta­ris “es pre­pa­ren per a les adver­si­tats futu­res que els pot por­tar la vida”. Alguns dels volun­ta­ris donen un cop de mà als res­pon­sa­bles de l'àrea de pedi­a­tria, i n'hi ha d'altres que aju­den gent gran tot subs­ti­tuint els fami­li­ars que, pels hora­ris labo­rals, no hi poden ser. Serra també expli­cava que el pri­mer dia els penats “arri­ben amb cara d'espan­tats” però que al cap de pocs dies “es rela­xen i se sen­ten útils”. I molt sovint aquesta uti­li­tat es tra­du­eix en ganes de con­ti­nuar la feina de volun­tari. Segons Cruz, la mei­tat dels penats que han pas­sat per l'HGC han dema­nat, abans d'aca­bar la con­demna, con­ti­nuar fent de volun­ta­ris quan l'aca­bin.

Dels dinou penats que fins ara han pas­sat per l'HGC, en que­den cinc. Laura López, de 27 anys i veïna de Cas­tell­bis­bal, n'és un. López va triar l'opció del volun­ta­riat després de ser con­dem­nada per alco­holèmia i de des­car­tar pagar 1.440 euros. Tre­ba­lla en medi­cina xinesa i teràpies natu­rals, i ha tro­bat en el volun­ta­riat “una opor­tu­ni­tat per des­co­brir nous valors”. L'estada a l'HGC s'allar­garà fins al 15 d'agost i asse­gura que li ha ser­vit “per des­co­brir la feina del volun­ta­riat i la soli­tud que pateix molta gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.