Societat

La vida social

Generació sense cavall

El consum de carn de cavall, perdut fa més de 30 anys, es recupera de mica en mica i es comença a introduir

Més de 600 caps de bestiar equí, pollins i eugues, arriben a Espinavell des del coll del Costabona

Hi ha tota una gene­ració al país que no sap què és la carn de cavall, que no l'ha tas­tat. Una de les últi­mes car­nis­se­ries cava­llars, que és com en deien, va des­a­parèixer fa 32 anys. Era a Ripoll. Ho deia ahir a Espi­na­vell (Molló), arri­bat del Cos­ta­bona amb les eugues i els pollins de la tria, Joan Moret, l'ànima dels cri­a­dors de cavalls piri­nencs del Ripollès. És la gene­ració que va des de final dels setanta fins fa cinc anys encara no. “Hem per­dut una gene­ració”, sen­ten­ci­ava. Bé, si hem de fer cas de les bon­dats de la carn de cavall de pas­tura, baixa en grei­xos, melosa, rica en vita­mina E, etc. Són ells els que s'ho han per­dut. Tot i que ara poden tas­tar-la i, si els agrada, ja se'n troba, en alguns res­tau­rants i, a més, en car­nis­se­ries del Ripollès, la Gar­rotxa, Osona, i altres ciu­tats com ara Man­resa. Aquest home fa anys que lluita per dig­ni­fi­car la vida dels rama­ders que han man­tin­gut aquesta acti­vi­tat per amor a l'art o bé per no per­dre una tra­dició fami­liar i se'n comença a sor­tir. La carn de pol­tre comença a ser valo­rada i, a més, a diferència d'anys enrere, ara es pot ven­dre en qual­se­vol car­nis­se­ria. Abans, havia de ser en una car­nis­se­ria que només tingués carn de cavall.

Joan Moret va tor­nar a bai­xar les eugues amb una samar­reta rei­vin­di­ca­tiva. “SOS per la page­sia rural”, s'hi podia lle­gir. I és que, tal com va expli­car, es veu que la reducció del 20% d'apor­ta­ci­ons públi­ques que han tin­gut altres sec­tors per les reta­lla­des en el cas de la gent del camp és del 70%, quant a les sub­ven­ci­ons del Minis­teri d'Agri­cul­tura i l'agro­am­bi­en­tal per man­te­nir races autòcto­nes. “Ens van fer sig­nar un com­promís perquè no venguéssim el bes­tiar sub­ven­ci­o­nat durant cinc anys i, al segon any, ens redu­ei­xen a res l'ajut”, va dir Moret. Només es manté intacta, suposa ell, la sub­venció de la Gene­ra­li­tat per a races autòcto­nes.

Sigui quina sigui la con­jun­tura del sec­tor, ahir, Espi­na­vell va tor­nar a ser una fes­tassa rama­dera. Del coll del Cos­ta­bona –a Rojà, només hi són de Sant Joan a Sant Miquel– van bai­xar 360 eugues amb els seus pol­tres, un total de 600 caps de bes­tiar. Els preus, però, els dels últims trenta anys, entre 300 i 400 euros. Després de la tria –els pol­tres se sepa­ren de les mares–, alguns exem­plars van ser adqui­rits per a recria; uns altres, per a com­pe­ti­ci­ons d'arros­se­gar, i la gran majo­ria, per al con­sum humà. Aquest any han bai­xat cavalls de dis­set explo­ta­ci­ons de la vall de Cam­pro­don, en con­cret, dels muni­ci­pis de Molló, Lla­nars i Cam­pro­don.

En aquesta ocasió, hi va haver més para­des de pro­duc­tes del camp que en altres oca­si­ons. Les més des­ta­ca­des eren la dels cri­a­dors de carn de cavall, que ofe­ria tas­tets de carn de pol­tre gui­sada, i la de les trum­fes de la coo­pe­ra­tiva de Molló. Tot i ser fei­ner, hi havia 5.000 per­so­nes. El número 46 va ser el gua­nya­dor del con­curs de la pollina, tot i que no es va saber a qui per­ta­nyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.