Societat

Sota zero

Les temperatures cauen en picat per l'entrada d'aire siberià

Les nevades podrien arribar a cotes de 200 metres

L'hivern del 1956 és considerat el més gèlid, i va matar totes les oliveres de l'Empordà

En les hores vinents les temperatures es desplomaran i Catalunya entrarà a la dimensió del sota zero. L'entrada d'un front d'aire siberià –a conseqüència d'un anticicló situat al nord d'Europa– arribarà a Catalunya avui a la tarda i trencarà de cop un hivern que havia estat força plàcid. Tot el territori se'n ressentirà, amb temperatures que aniran baixant i que podrien arribar a màxims històrics divendres i dissabte. “Serà un aire fred i sec que ens arribarà d'Alemanya i Finlàndia, en diagonal. La sensació de fred serà encara més intensa per culpa del vent”, va advertir ahir el director del Servei de Meteorologia de Catalunya, Oriol Puig.

Per divendres, per exemple, s'esperen mínimes de 6 graus sora zero a Manresa, menys 4º a Girona i 7 sota zero a Ripoll. Per no dir Vielha, on s'arribarà als 13 graus negatius. Dissabte, però, encara serà pitjor i fins i tot a Tarragona s'arribarà a sota zero. A Lleida i Girona estaran de mínima a menys 6 graus i a Manresa i la Seu d'Urgell, a menys 7. Als Pirineus es podria arribar a 15 sota zero. A Barcelona, les previsions indiquen que potser no s'arribarà sota zero, tot i que les mínimes no pujaran de tres graus centígrads. Per diumenge es preveu que la cosa comenci a recuperar-se, tot i que el fred encara serà molt intens, fins i tot al litoral i la vessant sud.

Precisament les previsions meteorològiques indiquen que hi ha possibilitats que nevi en cotes molt baixes, de fins a 200 metres. No seran neus abundants però poden caure des del cap de Creus, a l'Alt Empordà, al sud de Tarragona. Per trobar un fred extrem com el que estem a punt de viure a Catalunya cal remuntar als anys 1956 i 1985. El 1956, el més fred, es recorda com “l'any que es van morir les oliveres” a l'Empordà i va ser quan es va arribar als 32 sota zero a l'Estany Gento, al Pallars Jussà ( la mínima documentada més freda de tots els temps) i als 6,7º sota zero al Paral·lel, a Barcelona. L'altre any gèlid, el 1985, a Barcelona els termòmetres van marcar -5º, i a l'Observatori Fabra es va arribar a quasi 8 sota zero.

LES XIFRES

-32
graus
es va arribar l'any 1956 a l'estany Gento, al Pallars Jussà. És la temperatura més extrema viscuda mai al país.
60
persones
han mort a Europa a conseqüència de l'onada de fred. A Ucraïna, les temperatures ahir eren de -33º.

Dispositius per als ‘sense sostre'

Allau a Lleida:

La residència que usa la Paeria per acollir persones sense llar ha atès 228 persones des de l'1 de desembre, quan es va activar el pla Iglú de Lleida. Els dies de més fred s'han atès més de 70 persones cada nit i la mitjana diària és de 43 persones allotjades. Urbana i Mossos hi acompanyen la majoria d'aquests usuaris.

Barcelona, en alerta:

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d'Emergència Municipal per a Neu i Gel, que des de dijous passat ja estava en fase de prealerta. Els serveis socials van atendre, només la nit de dilluns a dimarts, 101 persones, moltes de les quals dormien al carrer. Tots van ser derivats a albergs i centres d'acollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.