Societat

El mercat dels dijous de Morella complix 300 anys

L'àrea de cultura ha realitzat una visita guiada per a explicar la història d'este mercat

L'activitat es repetirà el diumenge

El Governador Militar En Adriano Leopoldo Joseph Riflart, marqués de Ytre, ha tornat a Morella, tres segles després, per a commemorar el 300 aniversari del mercat que se celebra al carrer Blasc d'Alagó els dijous. Així, l'àrea de cultura del consistori ha recordat este important fet amb una visita guiada en la que han participat alumnes del col·legi Mare de Déu de Vallivana i membres de la junta de jubilats. Este fet es tornarà a recordar el proper diumenge, amb una altra visita guiada des de l'ajuntament fins el Palau del Governador, emblemàtica fortificació de la ciutat que s'estava acabant de construir fa 300 anys.

L'origen d'aquest mercat es troba en la Guerra de Successió. Després que Morella i la comarca dels Ports es dividiren en els seus suports al ban felipista i a l'austracista durant el transcurs de la mateixa, la localitat va acabar recolzant a Felip V. Una vegada que aquest va véncer, les tropes borbòniques van entrar en la ciutat. D'esta manera, Adriano Leopoldo Josepf Riflart seria anomenat governador militar de la ciutat per orde del nou rei d'Espanya. Este general va enviar una carta a Felip V per a “obtindre el benefici d'un dia de mercat setmanal per a donar professió als tractants, negociants, comerciants i mercaders”. El rei aprovaria la petició i es publicaria el bando i s'anunciaria en la ciutat el dia 27 de febrer de 1712.

Aquesta setmana s'han complit els 300 anys des d'este primer mercat dels dijous. No obstant això, la tradició mercadera de Morella és més antiga i celebra un altre intercanvi de productes semblant els diumenges al matí. Este mercat també se celebra en la “plaça” —nom popular amb el què es coneixia i es coneix al carrer Blasc d'Alagó— i remunta els seus orígens a 1265.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.