Societat

La contraportada

La rossa de l'Empordà

Marc Mallol i Joan Benejam, dos enginyers procedents del món vinícola, han elaborat la Rufa, cervesa artesanal empordanesa amb un toc de mel

Per als empordanesos la rufa és el núvol blanc i allargat que es forma per sobre l'Albera i que anuncia la tramuntana. A partir d'ara també serà el nom de la primera cervesa artesanal elaborada a l'Empordà. Una cervesa rossa d'alta fermentació, artesanal, ni filtrada ni pasteuritzada. Triant aquest nom, els pares de la criatura, Marc Mallol i Joan Benejam, deixen clar que aposten per un producte íntimament lligat al territori. Tots dos són enginyers tècnics i treballen en cellers de l'Alt Empordà, a Colera i Cadaqués. Llançar-se a fer vi hauria estat el més evident, però no tenen vinyes i també creuen que el mercat del vi ja està força ple. En l'àmbit de la cervesa, en canvi, estan persuadits que a Catalunya hi ha molt de camp per córrer. Van començar a fer proves fa uns tres anys, amb els elements bàsics: la malta –procedent de l'ordi–, la flor de llúpol, que hi aporta les aromes i una mica d'amargor, aigua i llevats, i l'alta fermentació (a diferència de la baixa fermentació que és la més utilitzada en les cerveses industrials). La malta l'han hagut de buscar a Bèlgica, el llúpol ve de Txèquia. Que hi ha de l'Empordà? La seva recepta pròpia, l'elaboració –que s'ha fet a Figueres, a la casa del Joan Benejam convertida en laboratori i centre de producció–, i un toc de mel de l'Empordà. El resultat, segons Benejam –que també és sommelier– és una cervesa fresca, lleugerament amarga, amb aroma intensa de cítrics i mel. I els dos cervesers avisen que aquesta Rufa només és un primer pas, una targeta de visita. Si agrada, ja estant pensant i estudiant més varietats de cervesa amb trossets d'Empordà a dintre, i no descarten poder proveir-se un dia d'ordi de la comarca. Les ampolles –amb etiqueta de Lluís Serra– estan a punt per sortir al carrer aquest mes d'abril. Marc Mallol i Joan Benejam només estant pendents dels últims tràmits. I és que asseguren que durant aquests tres anys la part que ha necessitat més temps no ha estat l'elaboració en sí de la Rufa, sinó superar el paperam de les autoritzacions administratives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

L’alcalde Noguer planteja un contracte temporal per a la barca la Tirona

BANYOLES
Infraestructures

La tuneladora de l’L9 arriba finalment a Mandri

Barcelona

SOS Costa Brava exigeix que es restaurin les balises a la cala del Cau

Palafrugell
SOCIETAT

Màxim risc de focs forestals a 131 municipis de 15 comarques

Barcelona
salut

El Clínic descarta un possible cas de febre hemorràgica Crimea-Congo

Barcelona
ciència

Desenvolupen bateries que es poden reciclar amb el cartró

bARCELONA
Societat

Regeneren la platja del Far de Vilanova amb sorra de draga en plena campanya estival

Vilanova i la Geltrú
ciència

El primer nanosatèl·lit català acaba la missió de 3 anys i es desintegra

barcelona

Instal·len una unitat mòbil per mesurar contaminants atmosfèrics a l’exterior del pavelló de Fontajau

GIRONA