Societat

educació

Revés judicial a la croada contra l'escola en valencià

El govern del PP al País Valencià haurà d'autoritzar un centre de Picassent perquè pugui aplicar el programa d'ensenyament en llengua pròpia

El tribunal considera que el vet no té justificació

La justícia sí que juga a favor de la llengua catalana a l'escola del País Valencià. La secció cinquena del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat una sentència que obliga la conselleria d'Educació a dictar una resolució que permeti l'aplicació del programa d'ensenyament en valencià (PEV) en un col·legi concertat de Picassent, a l'Horta Sud. El centre ho havia demanat el 2009, la conselleria s'hi va oposar, el tema es va judicialitzar i ara el govern té un mes de termini per dictar la resolució que faci possible l'entrada del valencià a les aules d'aquest centre.

El recurs va ser interposat per l'associació de pares d'alumnes contra la decisió de la conselleria, del 2010, en què denegava la petició prenent com a base “el context sociolingüístic en què està situat el col·legi i també el seu alumnat”, i “pel disseny particular del programa i l'acta de la sessió extraordinària del consell escolar corresponent”. La conselleria també es va excusar en un informe del servei de planificació educativa, que deia que si s'introduïa el català en aquest centre es veuria “perjudicat” l'equilibri en l'ús normal i l'ensenyament de les dues llengües oficials al País Valencià.

El Tribunal ha trobat diversos arguments per desarborar la negativa de la conselleria. El primer és “la falta de detall justificatiu de la resolució en termes suficients” per poder saber per què no s'ajusta a dret la petició de l'escola. El tribunal assegura que l'estudi del servei de planificació només fa una descripció de la situació sense entrar a analitzar amb números la situació de l'ensenyament a Picassent”.

El tribunal resumeix la seva posició afirmant que “la Generalitat Valenciana no remet a cap document que exhibeixi una coincidència veraç entre allò que es diu i la realitat existent”.

LA FRASE

La Generalitat no aporta cap document per demostrar que allò que diu s'ajusta a la realitat
Tribunal Superior de Justícia de la C. Valenciana

Una llengua en retrocés a l'aula

Faran falta unes quantes sentències més com la del TSJCV per frenar el retrocés que el català experimenta a les aules del País Valencià. Les dades de la plataforma Escola Valenciana indiquen que per primera vegada a la història el curs 2011/2012 ha registrat un retrocés del nombre d'estudiants en valencià d'un 28,4%, tant pel que fa a l'ensenyament de primària com de secundària.

Segons l'informe sobre la salut del català, difós recentment per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), aquest fet contrasta amb el manteniment de la demanda i respon a una “estratègia basada en la denegació i l'eliminació d'obertura de noves línies i la supressió de la figura de d'assessor del valencià”.

Des de la plataforma Escola Valenciana es denuncia que aquesta política fa que només un 41% dels centres ofereixin la possibilitat d'estudiar en valencià. Això vol dir 776 escoles de primària i 305 centres on s'imparteix l'ensenyament de secundària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.