Societat

successos

Fuga de dos interns a la presó de Tarragona

El govern l'atribueix a l'error humà d'un funcionari del centre

Els sindicats la vinculen a la falta de personal

Tres presos internats al mòdul 1 del centre penitenciari de Tarragona –el mòdul reservat als interns més violents o conflictius de la presó– van fugir ahir al matí aprofitant la confusió interna pel suïcidi d'un quart pres a la sala d'infermeria. L'escapada es va fer escalant el mur perimetral a través d'una de les torretes de vigilància, però tan sols dos d'aquests interns van aconseguir fugir de manera efectiva, ja que el tercer va ser detingut a l'entorn del centre per un dels agents dels Mossos d'Esquadra que s'encarreguen de la vigilància.

Un dels dos fugitius, a més, va ser detingut ahir a la tarda al terme municipal del Morell, mentre que el tercer continuava fugitiu en el moment de tancar aquesta edició.

Els fets van passar cap a un quart d'onze del matí, quan els tres presos van escalar els murs i van saltar al carrer. Allà es van enfrontar amb un agent dels Mossos, al qual van agredir, i amb una dona a la qual van intentar, sense èxit, robar-li el cotxe. Finalment, dos dels presos van fugir a peu, mentre que un tercer va quedar retingut per la policia. Els dos fugitius estaven condemnats per robatori amb intimidació.

Falta de recursos

El director de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, va vincular els fets a l'error humà d'un funcionari del centre. “Va veure un peu que escalava el mur i no hi va donar importància”, va assegurar. El govern ha obert un expedient disciplinari al treballador, que té més de vint anys d'experiència.

Aquesta versió, però, contrasta amb la donada pels sindicats del centre penitenciari. Des de la CATAC es denuncia que, en el moment de la fugida, el treballador estava sol atenent el pati del mòdul en un moment d'entrades i sortides d'activitats, quan el protocol estableix que han de ser tres els empleats en aquestes funcions. “Ha vist tot el que ha passat, però no ha pogut fer-hi res”, lamenten fonts del sindicat, que denuncien la inexistència de personal també a l'interior de la torreta de vigilància per on s'ha produït la fuga, extrem també corroborat pels veïns de l'àrea, i la falta de recursos del centre després que no s'hagin cobert les baixes.

Tant la CATAC com el sindicat CSI-F denuncien, a més, el mal estat de la presó de Tarragona, molt envellida i saturada, i reclamen l'obertura de la nova presó de Mas d'Enric, amb l'obra ja acabada però tancada per falta de recursos econòmics.

LA XIFRA

415
presos
hi ha ara a Tarragona. D'aquests, 295 són interns tot el dia, malgrat que la capacitat màxima del centre és de 250.

LA FRASE

El que no ha funcionat ha estat l'acció humana. Els sistemes de seguretat són els correctes
Xavier Martorell
Director general de Serveis Penitenciaris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sant Pau crea una nova línia de recerca en sarcoma d’Ewing

Barcelona

Catarres i 31 FAM, a les barraques de la Festa Major de Roses

ROSES

Gran espectacle de la Pirotècnia Valenciana, tricampiona del concurs

BLANES
societat

La campanya ‘Cap llar sense aliments’ recapta prop de 220.000 euros a Catalunya

Barcelona
Medi ambient

L’aeroport de Lleida-Alguaire inicia la producció d’hidrogen verd

Lleida
SALUT

Llavaneres inaugura l’ampliació del CAP que ara durà el nom de Manoli Marco

SANT ANDREU DE LLAVANERES

Tallada la circulació de trens entre Girona i Caldes per l’incendi d’un dipòsit de gas liquat

GIRONA

Figueres intensifica la lluita contra l’incivisme

FIGUERES
Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona