Europa comprovarà ‘in situ' l'estat del delta de l'Ebre
El Parlament Europeu accepta la petició de la PDE d'analitzar el pla hidrològic de l'Ebre abans que l'Estat l'aprove
Eurodiputats catalans de tots els partits, excepte el PP, donen suport al moviment antitransvasament
Primer objectiu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) aconseguit. El moviment social va
tornar a portar ahir a Brussel·les la lluita de l'Ebre, on va fer sentir la seua veu deu anys després del polèmic Plan Hidrológico Nacional, que incloïa un transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals. Tot i que ara el projecte de transvasament no és obertament sobre la taula, la PDE va aconseguir el compromís del Parlament Europeu que estudiarà el pla hidrològic de la conca de l'Ebre i que una delegació d'eurodiputats es traslladarà al delta de l'Ebre per conèixer in situ l'impacte del pla.
“És molt difícil que Europa es pronuncie sobre un pla que encara no ha estat aprovat pel govern espanyol, però hem aconseguit que ens escolten i es comprometin a estudiar-ho”, va manifestar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que va intervenir en la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. En aquest sentit, el president de la comissió, Willy Meyer, va dir que mantindrà oberta la petició de la PDE.
Concretament, la PDE va demanar a Brussel·les que faci un estudi sobre l'elaboració i aprovació del pla hidrològic de l'Ebre i que active les mesures correctores necessàries per evitar l'incompliment de la Directiva Marc d'Aigua i la desaparició del Delta. “Molts de vostès recordaran la forta mobilització social, científica i política contrària al transvasament de l'Ebre aprovat el 2001, doncs sembla que la història es repeteix. El Ministeri de Medi Ambient ha tardat cinc anys en redactar un pla hidrològic de la conca de l'Ebre que deixa un cabal ambiental pel tram final del riu inferior a l'actual deu mesos a l'any, menys de 100 metres cúbics per segon”, va assenyalar Tomàs. El portaveu del moviment social va explicar als eurodiputats que l'aportació de l'Ebre al mar serà de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, un cabal insuficient, segons els estudis científics, per corregir els problemes de regressió i subsidència. “El pla diu que un 70% de les masses d'aigua estan en bon estat, però no s'ha estudiat cap de les masses del delta de l'Ebre, així com tampoc s'han estudiat indicadors significatius com els peixos”, va apuntar el portaveu de la PDE.
Eurodiputats del PSC, CiU, ICV, ERC i IU van explicitar el seu suport a la PDE i la seua preocupació per l'impacte que tindrà el pla hidrològic. “Si el pla s'aplica el 50% dels ecosistemes associats al Delta desapareixeran”, va dir l'eurodiputat Raül Romeva (ICV); mentre que Raimon Obiols (PSC) va fer una crida al diàleg i Ramon Tremosa (CiU) va manifestar: “Obrir el tema de l'aigua incentiva la demanda de l'estat propi, si Catalunya fos independent, l'Estat respectaria el cabal per garantir la supervivència del Delta.” Només el PP va defensar el pla i va assegurar que compleix la normativa mediambiental.
LA FRASE
LA DATA
‘Sí' al pla a canvi d'obres
Catalunya és l'única de les nou comunitats autònomes representades a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que s'ha oposat al pla hidrològic de l'Ebre. Dins el país, però, no totes les veus són contràries al document de planificació hidrològica. Les dues comunitats de regants del Delta van votar a favor del pla, de la mateixa manera que ho van fer la resta de regants catalans. Precisament ahir, el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, havia d'oferir una roda de premsa per explicar el seu vot favorable al pla
de conca, que per motius d'agenda va suspendre hores abans. En la seua intervenció en el Consell de l'Aigua de l'Ebre de la setmana passada, Pegueroles va reclamar el reconeixement de la funció mediambiental i ecològica dels canals del Delta i que la seua concessió tingui un tracte preferent respecte al cabal ecològic. També va demanar fons per lluitar contra el cargol poma, mentre que el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, va assegurar que el pla inclou obres hidràuliques al Delta.
Per la seua banda, l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, és favorable al pla hidrològic de l'Ebre perquè incrementa la superfície de reg a Lleida. Amb tot, ha reclamat més cabal pel Segre.