Societat

Medi Ambient

Les capçaleres dels rius Ter i Freser seran per fi parc natural

Santi Vila ho va anunciar ahir a la vall de Núria

Fa dotze anys el Parlament va instar el govern a iniciar els tràmits

El Ripollès tindrà un nou parc natural. Dotze anys després que el Parlament aprovés instar el govern a iniciar els tràmits per declarar les capçaleres dels rius Ter i Freser parc nacional o parc natural, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar ahir que finalment aquesta vella reivindicació d'ajuntaments i entitats de la comarca del Ripollès es farà realitat.

Vila va anunciar que el naixement del Ter i el Freser i tot l'espai d'interès natural que els envolta –12.500 hectàrees repartides entre vuit municipis, el 80% de les quals pertanyen a Queralbs i Setcases– tindran finalment el reconeixement de parc natural.

Això permetrà augmentar el nivell de protecció de tot aquest territori, que forma part del pla d'espais d'interès natural (PEIN) des de la seva aprovació, l'any 1992.

Aquest espai protegit, el més extens de les valls del Freser, és un exemple de mosaic paisatgístic d'alta muntanya, molt valuós ecològicament, amb zones que inclouen diverses espècies endèmiques dels Pirineus i una gran mostra de fauna i vegetació. El nou parc permetrà augmentar el grau de protecció i promoure així la reactivació turística i econòmica.

LA XIFRA

12.500
hectàrees
tindrà el futur parc natural, repartides entre vuit municipis. El 80% de l'espai pertany a Queralbs i Setcases.

“No hi haurà parc nacional dels Ports sense consens”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va garantir ahir que no es planteja tirar endavant el projecte de convertir el parc natural de la serralada dels Ports enParc Nacional “sense el consens” amb els ajuntaments i els agents econòmics de la zona. “Estem determinats a ampliar-ho, per compromís, però el salt fins a parc nacional només el farem si la gent del territori ho veu com una cosa que suma i no que resta”, va subratllar el conseller.

Segons ACN, el govern havia redactat una proposta per convertir el parc natural dels Ports en el segon parc nacional de Catalunya. De moment, el territori ha mostrat el seu escepticisme i certa oposició a la idea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.