Societat

Girona de portes obertes

Gentada en les visites guiades a diversos espais per Sant Narcís

En un matí, 1.150 visites a la farmàcia del Santa Caterina

S'obre la mostra de la ciutat en època medieval

El canvi tèrmic no impedeix que els gironins passegin la diada del patró

Tra­di­ci­o­nal­ment la diada de Sant Narcís de Girona és una jor­nada en què els giro­nins apro­fi­ten per gau­dir de la ciu­tat i la gran oferta de Fires sense patir les aglo­me­ra­ci­ons i la mas­si­fi­cació que es viu per Tot Sants. Ahir no en va ser cap excepció i molts ciu­ta­dans van apro­fi­tar les múlti­ples jor­na­des de por­tes ober­tes que feien les admi­nis­tra­ci­ons i els museus de la capi­tal per des­co­brir-hi secrets mai reve­lats, conèixer millor el pas­sat de Girona i fer un pas­seig per la història de la ciu­tat.

La pos­si­bi­li­tat, per pri­mer cop des de l'any 2004, de visi­tar l'antiga farmàcia hos­pi­talària del Santa Cate­rina va atreure ahir l'atenció de molts giro­nins, que van apro­fi­tar que la Gene­ra­li­tat l'obria per pri­mer cop res­tau­rada. L'interès de la ciu­ta­da­nia es va pale­sar durant tot el matí, ja que al llarg de la jor­nada es van fer peti­tes cues per poder acce­dir a aquesta joia amb ele­ments far­macèutics que daten dels segles XVII i XVIII, en alguns casos. Els 362 pots medi­ci­nals i l'excel·lent recu­pe­ració dels més de 200 volums amb recep­ta­ris i fórmu­les van atraure els ciu­ta­dans. Ho demos­tra el fet que només durant el matí més de 1.150 per­so­nes pas­ses­sin per les diver­ses ins­tal·laci­ons de la seu de la Gene­ra­li­tat a Girona, una xifra que gai­rebé dobla la de per­so­nes que s'hi van arri­bar l'any pas­sat.

L'ajun­ta­ment de Girona també va obrir les por­tes al ciu­ta­dans, per ter­cer any con­se­cu­tiu per Sant Narcís, un cop més amb èxit, ja que més de 1.200 per­so­nes van pas­sar per les dependències muni­ci­pals al llarg de tota la jor­nada. Molts d'aquests ciu­ta­dans ho van poder fer acom­pa­nyats d'en Siset i la Siseta, supo­sa­da­ment la cap de neteja i l'home de les claus de l'ajun­ta­ment, que per­me­tien des­co­brir alguns dels secrets de l'edi­fici con­sis­to­rial amb un som­riure a la boca. Els per­so­nat­ges –que encar­na­ven Merit­xell Yanes i David Pla­nas– feien des­co­brir por­tes secre­tes a la sala de plens i a la sala Renart, antiga “Cape­lla Six­tina” i que havia estat el men­ja­dor del res­tau­rant de l'hotel Cen­tre, s'hi podien veure alguns dels símbols històrics del govern de la ciu­tat. Les vares d'alcalde anti­gues i els espa­sins dels regi­dors eren els ele­ments que es podien con­tem­plar, així com les meda­lles, escuts de Girona, el bal­daquí que sor­tia per Cor­pus i una gran ban­dera. Tot, acom­pa­nyat per foto­gra­fies que mos­tra­ven les des­fi­la­des dels regi­dors per la ciu­tat.

La Girona medi­e­val

La jor­nada de Sant Narcís també va ser­vir per donar el tret de sor­tida de la tri­ple mos­tra amb què es pretén reforçar la conei­xença de Girona en l'època medi­e­val. Per això, al matí es va inau­gu­rar al Museu d'Història de Girona l'expo­sició La Girona medi­e­val, que es podrà visi­tar fins al 30 de març. La mos­tra per­met donar a conèixer els múlti­ples ele­ments vitals de la Girona medi­e­val, des­co­brir-ne els detalls i difon­dre'ls entre els matei­xos giro­nins. La Girona medi­e­val es com­ple­menta amb dos espais més, La Girona jueva, al Museu d'Història dels Jueus, i el claus­tre del Museu de Sant Daniel, que només serà obert els diu­men­ges. Tres esce­na­ris dife­rents per tal de donar con­tinuïtat al relat històric de la ciu­tat de Girona i posar l'èmfasi en una època vital per a la capi­tal, de la qual pro­ce­dei­xen encara molts dels ves­ti­gis cab­dals que encara es poden tro­bar al Barri Vell de la ciu­tat i que cons­ti­tu­ei­xen algu­nes de les joies giro­ni­nes.

1.200
gironins
van recórrer les dependències de l'ajuntament de Girona, en la jornada de portes obertes.

LES XIFRES

1.154
persones
van visitar ahir al matí la seu de la Generalitat a Girona, en especial l'antiga farmàcia hospitalària.
362
pots
farmacèutics s'han restaurat de la farmàcia del Santa Caterina, i més de 200 llibres.
3
espais
museístics mostren la Girona medieval: el Museu d'Història, el dels Jueus i el monestir de Sant Daniel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.