Societat

Girona de portes obertes

Gentada en les visites guiades a diversos espais per Sant Narcís

En un matí, 1.150 visites a la farmàcia del Santa Caterina

S'obre la mostra de la ciutat en època medieval

El canvi tèrmic no impedeix que els gironins passegin la diada del patró

Tradicionalment la diada de Sant Narcís de Girona és una jornada en què els gironins aprofiten per gaudir de la ciutat i la gran oferta de Fires sense patir les aglomeracions i la massificació que es viu per Tot Sants. Ahir no en va ser cap excepció i molts ciutadans van aprofitar les múltiples jornades de portes obertes que feien les administracions i els museus de la capital per descobrir-hi secrets mai revelats, conèixer millor el passat de Girona i fer un passeig per la història de la ciutat.

La possibilitat, per primer cop des de l'any 2004, de visitar l'antiga farmàcia hospitalària del Santa Caterina va atreure ahir l'atenció de molts gironins, que van aprofitar que la Generalitat l'obria per primer cop restaurada. L'interès de la ciutadania es va palesar durant tot el matí, ja que al llarg de la jornada es van fer petites cues per poder accedir a aquesta joia amb elements farmacèutics que daten dels segles XVII i XVIII, en alguns casos. Els 362 pots medicinals i l'excel·lent recuperació dels més de 200 volums amb receptaris i fórmules van atraure els ciutadans. Ho demostra el fet que només durant el matí més de 1.150 persones passessin per les diverses instal·lacions de la seu de la Generalitat a Girona, una xifra que gairebé dobla la de persones que s'hi van arribar l'any passat.

L'ajuntament de Girona també va obrir les portes al ciutadans, per tercer any consecutiu per Sant Narcís, un cop més amb èxit, ja que més de 1.200 persones van passar per les dependències municipals al llarg de tota la jornada. Molts d'aquests ciutadans ho van poder fer acompanyats d'en Siset i la Siseta, suposadament la cap de neteja i l'home de les claus de l'ajuntament, que permetien descobrir alguns dels secrets de l'edifici consistorial amb un somriure a la boca. Els personatges –que encarnaven Meritxell Yanes i David Planas– feien descobrir portes secretes a la sala de plens i a la sala Renart, antiga “Capella Sixtina” i que havia estat el menjador del restaurant de l'hotel Centre, s'hi podien veure alguns dels símbols històrics del govern de la ciutat. Les vares d'alcalde antigues i els espasins dels regidors eren els elements que es podien contemplar, així com les medalles, escuts de Girona, el baldaquí que sortia per Corpus i una gran bandera. Tot, acompanyat per fotografies que mostraven les desfilades dels regidors per la ciutat.

La Girona medieval

La jornada de Sant Narcís també va servir per donar el tret de sortida de la triple mostra amb què es pretén reforçar la coneixença de Girona en l'època medieval. Per això, al matí es va inaugurar al Museu d'Història de Girona l'exposició La Girona medieval, que es podrà visitar fins al 30 de març. La mostra permet donar a conèixer els múltiples elements vitals de la Girona medieval, descobrir-ne els detalls i difondre'ls entre els mateixos gironins. La Girona medieval es complementa amb dos espais més, La Girona jueva, al Museu d'Història dels Jueus, i el claustre del Museu de Sant Daniel, que només serà obert els diumenges. Tres escenaris diferents per tal de donar continuïtat al relat històric de la ciutat de Girona i posar l'èmfasi en una època vital per a la capital, de la qual procedeixen encara molts dels vestigis cabdals que encara es poden trobar al Barri Vell de la ciutat i que constitueixen algunes de les joies gironines.

1.200
gironins
van recórrer les dependències de l'ajuntament de Girona, en la jornada de portes obertes.

LES XIFRES

1.154
persones
van visitar ahir al matí la seu de la Generalitat a Girona, en especial l'antiga farmàcia hospitalària.
362
pots
farmacèutics s'han restaurat de la farmàcia del Santa Caterina, i més de 200 llibres.
3
espais
museístics mostren la Girona medieval: el Museu d'Història, el dels Jueus i el monestir de Sant Daniel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.