Societat

El que canvia a les properes municipals de març 2014

Les modificacions del Codi electoral canvien de manera radical el codi electoral dels petits municipis que són la gran majoria a Catalunya Nord

Els propers 23 i 30 març en tots els municipis de l'Estat, seran elegits els consellers municipals pels 6 anys a venir. Enguany i per primera vegada, s'eligirà a la vegada els consellers comunitaris que representen el municipi en les comunitats de comunes.

Els nombrosos canvis de la llei electoral per les municipals de 2014 afecten sobretot els petits municipis. El nombre de consellers municipals, que elegeixen el batlle i els adjunts, va de 7 elegits pels municipis de menys de 100 habitants fins a 163 per París ( 11 pels municipis de menys de 500 habitants, 55 pels municipis de menys de 150.000 habitants com Perpinyà, 69 pels municipis de menys de 300.000 habitants, etc.) Els ciutadans de l'Unió europea i majors d'edat poden votar a condició de ser inscrits al cens electoral del municipi de residència.

Menys de 1000 habitants

Un primer canvi afecta les molt petites comunes de menys de 100 habitants: el nombre de consellers passa de 9 a 7. A part d'aquest canvi, pels municipis de menys de 1000 habitants, el mode plurinominal majoritari no canvia igual com la paritat que no és obligatòria. Pel que fa l'escrutini, els canvis són l'obligació de presentar un document d'identitat per poder votar, l'impossibilitat de votar per una persona no-candidata com es podia fer fins ara i la declaració oficialment les candidatures a la Prefectura o Subprefectura. Es pot votar per candidats individuals o que van per llistes i es continua la possibilitat d'afegir o retirar uns noms sobre la papereta de vot (panachage). El recompte de vots es fa individualment i només pels candidats oficials. Els consellers comunitaris (representants del municipi a la comunitat de comunes) seran escollits dins l'ordre dels sufragis obtinguts.

De 1000 a 3499 habitants

Els municipis d'aquesta categoria passen, de fet, en la categoria superior dels pobles de més de 3500 habitants. Els consellers no són més elegits a l'escrutini majoritari com al 2008, però a l'escrutini de llistes fixes. El conjunt de les regles anteriors, que eren les mateixes que les dels pobles més petits, desapareixen i s'adopta els mecanismes de la categoria superior: escrutini de llista fixa no-modificable i impossibilitat de barreja o permutar llistes i noms (sinó el butlletí serà considerat com nul), votació a la vegada pels consellers comunitaris (cada butlletí de vot comportarà dues llistes de noms en paral.lel, una pels consellers municipals i una altra pels consellers comunitaris), declaració de candidatura obligatòria i presentació d'un document d'identitat per poder votar.

Pel que fa els municipis de més de 3500 habitants, no hi ha canvis excepte l'imposició de la paritat homes-dones a les llistes i la votació per els consellers comunitaris: una sola butlleta de vot amb doble llista de candidats (consellers municipals i consellers comunitaris) que no es poden separar.

La data límit per a l'inscripció de candidatures es tancarà el dijous 6 de març a 18h00 (Prefectura a Perpiny à i subprefectures de Ceret i Prada).

El departament dels Pirineus-Orientals compta 226 municipis, dels quals 142tenen menys de 1000 habitants, 53entre 1000 i 3500 habitants i 31 que superen els 3500 habitants. L' única gran ciutat, Perpinyà, compta uns 120.000 habitants. La segona , Canet, en té 13.000.

Aire Nou pregunta

A Bao, en vista de les municipals de març, l'associació Aire Nou ha decidit demanar directament i per escrit als diferents candidats a la direcció de la vila de pronunciar-se sobre diferents qüestions tocant a la cultura i la llengua catalana de la vila. També els hi ha fer arribar Promoure l'ús del català als ajuntaments, un document realitzat el 2005 pel Consell per la llengua i la Generalitat. Se'ls hi demanda de precisar el nom de la llista i el de la persona que respon al qüestionari i que es compromet en cas de ser elegida.

Entre altres preguntes, es demana als candidats de valorar quina plaça té o hauria de tenir la llengua catalana a Bao i a Catalunya Nord en general, com és la presència pública del català al poble, si tenen la intenció d'introduir el català a l'administració municipal (retolació, casaments, web, discursos, etc.), com es situen respecte a l'ensenyament en català i si cal o no una escola en català immersiva o bilingüe.

Finalment, Aire Nou demana als candidats d'expressar-se sobre el procés que està passant a Catalunya Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.