Societat

Pont d'inserció

Un centenar d'inscrits a l'itinerari d'inserció laboral de la Fundació Joia van acabar el procés amb un contracte el 2013

Un 24% dels catalans tindran un trastorn de salut mental

Les seus d'estructuraoberta volen acostumar la clientela a veure treballar el col·lectiu a qui ajuda

D'un dia per l'altre la vida pot fer un gir de 180º. Aquest és el cas d'en Noel Ayerra, infermer de formació, que el 2000 i amb només vint-i-cinc anys, va tenir una desestabilització que el va obligar a ingressar en un centre hospitalari. Després d'analitzar el seu cas, els professionals mèdics van dictaminar que el pacient tenia una esquizofrènia catatònica, tot i presentar un historial impol·lut d'atacs previs i cap cas d'antecedents familiars.

Un estudi realitzat pel Departament de Salut de la Generalitzat de Catalunya revela que un 24% de la població catalana té o tindrà un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida.

A l'octubre es compliran sis anys des que Ayerra treballa a l'àrea de missatgeria de l'empresa Apunts, situada al carrer Consell de Cent de Barcelona. Va ser una treballadora social de l'hospital de dia Unitat Polivalent de Salut Mental del Poble-sec qui va derivar en Noel a la Fundació Joia i, a través del seu servei prelaboral, Ayerra va poder ocupar un lloc de treball. “Als matins faig repartiment de missatgeria i a la tarda treballo en distribució, on m'encarrego d'organitzar tant els missatgers com els repartiments i les recollides”, explica Ayerra, que hi afegeix: “Treballar a Apunts m'ha ajudat a estructurar-me el dia i a organitzar-me; ha permès que em senti útil i també m'ha aportat una seguretat econòmica que necessitava.”

Apunts és una empresa d'economia social que té com a objectiu principal fomentar la integració laboral d'aquelles persones que presenten un trastorn de salut mental i que estan, conseqüentment, en risc de patir exclusió social. Aquesta missió s'aconsegueix a partir de crear oportunitats de treball en el sector de la missatgeria i el disseny i oferir un servei de formació laboral constant per als empleats. L'objectiu final: esdevenir el pont que integri el professional en una empresa ordinària i fomentar així la seva inserció laboral definitiva. Actualment, l'empresa dóna feina a un total de 80 persones, de les quals 64 són treballadors amb certificat de discapacitat per trastorn de salut mental. “Aconseguir que persones del col·lectiu de salut mental treballin i baixi l'índex d'inactivitat laboral és fonamental per a nosaltres”, subratlla el director i gerent d'Apunts, Julio Castillo. L'empresa forma part de la Fundació Joia, una entitat amb 30 anys d'experiència que lluita per la normalització en els processos d'inserció social i laboral en salut mental. L'equip professional d'Apunts el conforma la unitat de suport a l'ajut professional (USAP), formada per una psicòloga i un treballador social que s'encarreguen no només de dissenyar un itinerari personal enfocat a cada professional, sinó també de supervisar el seguiment d'aquest itinerari, oferir suport personal i afavorir el trànsit al mercat laboral ordinari. Una vegada la persona és inserida, es realitza un seguiment tant de l'empresa com del professional a fi que el seu “aterratge sigui el més suau possible i que pugui encaixar amb facilitat”, explica l'encarregada de comunicació, Beatriz Castillo, i subratlla que mai no es perd el contacte amb els professionals, tot i que assoleixin una autonomia laboral completa.

El passat vint de febrer es va inaugurar un nou centre de treball a la capital catalana que ha generat quatre noves ocupacions en servei de reprografia i manipulació. La nova botiga, situada a la Gran Via de les Corts Catalanes, se suma a les cinc seus existents a la ciutat: un total de tres botigues i dos implants al centre de negocis EADA i a la Fundació Pere Tarrés.

Les seus presenten estructures obertes al públic perquè la clientela s'acostumi a veure treballar els professionals amb discapacitat i es normalitzi la inserció laboral del col·lectiu. Mantenint una posició d'emprenedoria i constant expansió, l'empresa espera poder inaugurar un nou centre el 2015 i no deixar de crear més llocs de treball.

80
per cent
de persones afectades per una discapacitat derivada per un trastorn de salut mental estan en situació d'inactivitat econòmica i laboral, xifra que augmenta en el cas de les dones. La gran majoria de persones que presenten aquest tipus de discapacitat mental no estan a l'atur, sinó que opten directament per no buscar ofertes de treball.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’11è Ensorra’t de Blanes inclourà 4 nits de concerts del 24 al 27 de juliol

BLANES

L’Ajuntament condemna el maltractament animal a Can Buch

LLORET DE MAR
MEDI AMBIENT

Reus comença a instal·lar els sensors per controlar l’aire i el soroll

Reus
salut

Augmenten un 5,3 % les urgències a l’Hospital en un any

figueres
URBANISME

Tremp aprova limitar a ús turístic 2 pisos per cada 100 habitants de la ciutat

Tremp
societat

El Gremi de Restauració denuncia 100 fleques amb degustació més per irregularitats

Barcelona
societat

La CACG denúncia un ‘sabotatge’ a l’acte polític d'avui

lloret de mar
societat

Justícia amplia el programa de mediació exprés a cinc jutjats civils més de Barcelona

Barcelona
societat

Investiguen una persona per tenir deu exemplars de tortuga protegida

peralada