Societat

Es busquen 50.000 firmes contra els desnonaments i la precarietat energètica

Els promotors de la ILP d'habitatge i pobresa energètica comencen la recollida de signatures

Avisen que hi ha 43 desnonaments diaris i parlen d'“emergència social”

Per posar fre als 43 desnonaments que hi ha al dia i també als talls de subministrament de llum o de gas de què són víctimes el 10% dels ciutadans, ahir la iniciativa legislativa popular (ILP) d'habitatge i pobresa energètica va fer un pas més. Després que el 13 d'octubre la mesa del Parlament admetés a tràmit la ILP, ahir es va iniciar la campanya de recollida de firmes. En calen un mínim de 50.000 abans de tres mesos perquè la iniciativa es debati al Parlament.

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Carlos Macías, va fer una crida a la col·laboració dels ciutadans “per frenar l'emergència social que es viu a Catalunya”. A més de la PAH, entre els promotors hi ha l'Observatori dels Drets Econòmics i Socials i Culturals (DESC) i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). “Es tracta de lluitar contra el sense sentit que hi hagi pisos buits i alhora persones sense casa”, va indicar Macías. “Volem evidenciar la necessitat que el govern utilitzi les seves competències i adopti mesures urgents a favor de les famílies afectades per la crisi”, hi va afegir Vanesa Valiño en nom de l'Observatori DESC. Mesures en l'àmbit de l'habitatge, per exemple, per evitar que continuïn els desnonaments. Els promotors de la ILP van recordar que n'hi ha hagut 50.000 des del començament de la crisi.

Per la seva banda, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, va plantejar que a Catalunya hi ha en aquests moments “més de 320.000 famílies en situació de pobresa energètica, mentre que els ingressos de les empreses subministradores no paren d'augmentar”. “Amb la ILP –va explicar– es vol frenar la concentració de la riquesa per part de les grans empreses de subministrament, entitats financeres, fons voltor i grans immobiliàries.”

Precisament, el Parlament va aprovar ahir la modificació del Codi de Consum per incloure-hi alguns punts contra la pobresa energètica, va informar el Departament d'Empresa i Ocupació. Preveu que les empreses suspenguin la interrupció de l'aigua, la llum i el gas “en els períodes crítics a les famílies que acreditin estar en situació de vulnerabilitat econòmica”.

LES XIFRES

320.000
famílies
no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada o han estat víctimes de talls de subministrament.
450.000
habitatges buits
hi ha a Catalunya: 100.000 de bancs, 80.000 de nova construcció i 270.000 de particulars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia