Societat

MEDI AMBIENT

Marxa fúnebre contra la indemnització al Castor

Unes cinc-centes persones es manifesten a Alcanar per rebutjar que els consumidors de gas assumeixen el deute del magatzem submarí

Reclamen el desmantellament de la planta que ara hiberna

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha passat del lema No ho volem! a reivindicar No ho volem pagar! Unes cinc-centes persones es van manifestar ahir a Alcanar per rebutjar la indemnització de 1.350 milions d'euros a la concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, participada majoritàriament per la constructora ACS de Florentino Pérez. Una indemnització que hauran d'assumir els consumidors de gas durant els pròxims 30 anys i que començaran a pagar el gener del 2016, segons el reial decret d'hibernació del Castor aprovat per l'Estat.

Un extrem que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia vol evitar, per això ahir va incinerar simbòlicament el deute després d'una marxa fúnebre pels carrers d'Alcanar en què molts veïns es van vestir de negre, van passejar el taüt del Castor i van repartir bitllets falsos de 650 euros, amb la imatge de Florentino. “Volem cremar l'obligació que el govern de l'Estat ens imposa de pagar el deute del nyap fet per una empresa que va generar una crisi sísmica”, deia el manifest que va llegir l'activista cultural Tomàs Camacho, que feia de bisbe en la marxa fúnebre que va escenificar el grup de teatre local Gresol. La protesta, en clau d'humor, va incloure, a més de la figura del bisbe, la comitiva mortuòria i un home de negocis amb un maletí ple de bitllets falsos de 650 euros. Aquest és el cost que haurà d'assumir cada consumidor de gas pel nyap del Castor.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia també va recordar la crisi del sector dels cítrics, així com la retallada del servei d'ambulància al municipi. “Hi ha empresaris que han aconseguit un finançament fabulós en trenta dies, mentre que els pagesos han perdut el 50% de la collita de mandarines i no s'activa cap ajut”, va lamentar el portaveu de la plataforma, Joan Ferrando.

Desmantellament

A més del retorn de la indemnització rebuda per la concessionària del Castor, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), insisteixen en la necessitat que es desmantellen la planta marina i la terrestre. “No estem satisfets amb la hibernació, s'ha de desmantellar i evitar el pagament de la despesa de manteniment”, va dir Montserrat. Una despesa que és d'uns 15,5 milions d'euros anuals, segons la plataforma. Càrrecs electes d'ERC i de CiU de les Terres de l'Ebre van participar en la protesta. “No es pot premiar una empresa que ha causat sismes; si guanya els beneficis són privats i si perd se socialitzen les pèrdues”, va manifestar el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia presentarà al febrer una queixa a Europa contra la indemnització a la concessionària del magatzem de gas Castor.

LA FRASE

No era urgent indemnitzar una empresa que va provocar un miler de terratrèmols
Cristina Reverter
PORTAVEU PLATAFORMA DEL SÉNIA

LA XIFRA

650
euros
és el que haurà de pagar cada consumidor de gas pel nyap del Castor, s'inclourà en la tarifa a partir del 2016.

LA DATA

02-2015
La Plataforma
en Defensa de les Terres del Sénia presentarà una queixa a Europa contra la indemnització al Castor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia