Societat

Unió de bona música amb gastronomia de proximitat

El segon festival Tastasons de Preixana oferirà un total de quatre concerts en diferents llocs de la vila que es completaran amb tastos i maridatges gastronòmics de qualitat

Tastar la música, sentir els sabors, o tot a la vegada és possible a Preixana. Després de l'èxit de l'any passat aquest mes de juliol s'hi organitza la segona edició del festival Tastasons, una mostra d'estiu en què es combinen les propostes musicals amb la gastronomia de proximitat. Amb tot això, es pretén donar a conèixer la rica varietat de productors agroalimentaris de les comarques de Lleida i és el preàmbul de la III edició del Mercat de Prop, que se celebrarà a Preixana el 12 i 13 de desembre. L'alcalde de la vila, Jaume Pané, explica que enguany “la música serà d'estils molt variats, des de música clàssica fins a havaneres, pop i piano” i, pel que fa als tastos, “hi participaran un total de 15 productors de proximitat procedents de diversos indrets de les terres de Lleida”. Segons Pané, un altre objectiu del festival és “lligar aquest cicle de concerts amb el Mercat de Prop de productes agroalimentaris de proximitat, que se celebra al desembre, a més de donar a conèixer els productors del territori que elaboren productes de gran qualitat”. Al mateix temps, aquesta mostra vol mostrar la localitat de Preixana, ja que cada concert es fa en un lloc diferent de la vila, com l'ermita de Montalbà i l'espai Llorenç “per tal de donar-los a conèixer i impulsar-los com a atractius turístics”, continua remarcant l'alcalde, que espera l'assistència d'unes 800 persones, unes 200 per concert ja que són de “petit format”. Amb tot, queda clara l'aposta que l'Ajuntament ha fet pels productes de proximitat i de quilòmetre zero. “Volem donar a conèixer productors que tenim a prop, a tocar de casa, i que no coneixem. Unir la cultura i la gastronomia local”, diu Pané. Pel que fa a novetats, a banda de canviar els grups i alguns productors, enguany s'introdueix un vermut que es fa el primer dia del festival, el diumenge dia 5 a les 13.00 h a l'espai Sant Llorenç. A partir d'aquí cada cap de setmana de juliol hi haurà diferents propostes musicals acompanyades d'una gran varietat d'aliments i de productes de la zona, des de formatges del Pla d'Urgell, passant per embotits i foie gras de Preixana fins a vedella bruna del Pallars Sobirà, tot maridat amb vins de la Vall del Corb. A més, el públic assistent als tastos, mitjançant al seu tiquet, participarà en el sorteig d'un sopar per a dues persones.

El festival 2015 comença amb un concert de piano d'Albert del Viso, un músic professional que, a més del seu vessant pedagògic, es dedica a la interpretació tant solista com de cambra. La programació continua el diumenge següent amb Corium Quartet, una formació de joves músics que oferiran obres de Joseph Haydn, W. A. Mozart i Dimitri Xostakóvitx; i segueix el dia 18 amb el grup Boira, d'havaneres, que en els últims anys han cantat arreu de Catalunya, Cuba, l'Estat espanyol, França, Itàlia, Luxemburg i Menorca, però centren, sobretot la seva activitat a divulgar l'havanera a les comarques lleidatanes. L'encarregat de posar el punt i final al Tastsons d'enguany és el Pokers Band, el dissabte 25, un grup de pop en català format per quatre joves músics, amb més de 200 concerts i diversos reconeixements musicals.

Preixana, un poble relacionat amb el treball de la pedra

Històricament, sempre s'ha relacionat la població de Preixana, a l'Urgell, amb el treball de la pedra i, des de temps immemorials, s'ha treballat a les pedreres de Preixana. Només cal veure les construccions que hi ha, com la pedra de l'església parroquial de Santa Maria, que és la mateixa de les pedreres que s'han explotat fins ara, els graons de totes les cases antigues, creus de terme i altars d'esglésies o la multitud d'esteles funeràries, un senyal funerari de pedra destinat a fitar les capçaleres de les tombes. La vila disposa de la col·lecció més àmplia amb un total de 91 peces registrades i d'una estela funerària prehistòrica (1500-2000 aC) de la cultura d' El Argar, que pertany a l'edat del bronze. Tampoc podem oblidar les característiques cabanes de volta, una construcció del segle XX que forma part de l'arquitectura popular. Les utilitzaven els pagesos per guardar-se de les inclemències del temps quan eren al camp. Estaven construïdes amb pedra, sense materials d'unió. Tenien una sola nau que servia d'habitatge i de protecció pels animals; també hi havia una menjadora. Per a més informació, a www.preixana.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.